Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Zelfstandige franchisenemers Delhaize bezorgd over fusieplannen

Delhaize bezit 880 winkels in België en Luxemburg. Daarvan zijn er 704 filialen in handen van zelfstandige franchisenemers. Naast de vakbonden beginnen ook deze ondernemers zich zorgen te maken over de fusieplannen tussen Delhaize en Ahold, de moederketen van Albert Heijn.

Enkele anonieme franchisenemers hebben in De Standaard hun zorgen toegelicht. Volgens enkelen hanteert Albert Heijn een veel strakkere formule waardoor er bijna sprake is van zogenaamde ‘schijnzelfstandigen'. Een woordvoerder van Ahold legt uit dat de zelfstandigen 90% van het assortiment bij hen kopen. Daarnaast wordt ook het promotiebeleid, de timing van campagnes en de folder bepaald door het concern.

Delhaize staat er net om gekend de nodige ruimte te laten voor haar zelfstandigen om te kunnen ondernemen. Volgens sommigen zou die grotere vrijheid in het samenstellen van het assortiment zelfs extra marge opbrengen.

Volgens kritische stemmen komt de mogelijke fusie op een moeilijk moment. Eén derde van de zelfstandige winkels van Delhaize groeit nog in omzet. Twee derden zou hun omzet zien terugvallen.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis