Werken met een remote team? Dit is hoe je het doet.

Het scheelt je kosten voor maandelijks huur en je kunt uit een grotere talentenvijver vissen, maar het brengt ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Hier lees je waar je op moet letten.

Kiezen uit een groter aanbod van talent
Veel millennials hechten minder waarde aan materiële zaken als salaris of een grote auto, en meer aan zelfontwikkeling of vrijheid. Een trend die daarbij hoort zijn ‘digitale nomaden'. Jonge ICT'ers, designers, marketeers of tekstschrijvers die ervoor kiezen om (deels) op afstand te werken. Maakt het veel uit of je programmeur op kantoor zit of op een strand in Bali? Als de website maar goed wordt, toch?

Bovendien kun je met een remote team ook uit een grotere talentenpool vissen. Op websites zoals freelance.be kun je opdrachten plaatsen of mensen aannemen voor alle mogelijke werkzaamheden, vaak voor erg concurrerende tarieven.

Veel remote teams maken gebruik van apps zoals Hipchat en Slack. Op interne chatkanalen overleg je met elkaar over werkgerelateerde zaken. Maar vergeet zeker ook niet om een online equivalent van de koffieautomaat te creëren. Op één kanaal is werk verboden. Wissel er grappige filmpjes uit. Of vertel er ‘s ochtends aan je collega's wat je de avond ervoor heb meegemaakt. Zo houd je een groepsgevoel.

Gebruik de juiste tools om te plannen
Hoewel chatkanalen erg fijn zijn voor onderling overleg, helpen ze je niet om het grotere plaatje in de gaten te houden. Daarvoor is projectmanagement software zoals Trello of Asana dan weer erg handig. In een oogopslag zie je wie waar mee bezig is en hoe ver ze zijn gevorderd. Deze tools kosten je meer geld dan e-mail en Google Docs, maar betalen zichzelf op termijn vanzelf terug. Vraag je teamleden of ze al ervaring hebben met een tool en waarom ze er de voorkeur aan geven. De meeste pakketten hebben ook een gratis uitprobeerperiode.

Rekening houden met verschillende tijdzones
Tegelijkertijd overleggen met iemand in Colombia en Japan is lastig. Vanwege het tijdsverschil is het bij de een midden overdag en bij de ander diep in de nacht. Toch is er meestal wel een overlap waarop je beiden bereikbaar bent. Met tools zoals Every Time Zone en World Time Buddy houd je eenvoudig in de gaten hoe laat het bij teamleden is.

Rond de klok aan je project werken
Je kunt ook slim gebruikmaken van de verschillende tijdzones. Heb je om vijf uur ‘s middags nog flink wat werk dat moet worden gedaan? Bij je developer in de VS is het pas elf uur ‘s ochtends. Ook een tekstschrijver in Thailand kan de opdracht de volgende ochtend voor negen uur al aanleveren (het is daar dan immers al 3 uur ‘s middags).

Ontmoet elkaar af en toe in het echt
Je hoeft niet week in week uit op elkaars lip te zetten. Maar af en toe een ontmoeting in het echt is toch wel aan te raden. Is iedereen in Nederland? Organiseer dan een meet-up met (een deel) van het team. Ook is het slim om voor nieuwe medewerkers met een buddysysteem te werken. Teamleden ondersteunen elkaar door af en toe even te Skypen over hoe het gaat met het werk en alles wat daarmee te maken heeft.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis