Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Welk type starter bent u?

Maar we merken snel dat iedere zelfstandige anders ingesteld is. Sommige hebben duidelijke objectieven vooropgesteld, anderen zijn dan weer wat minder gestructureerd. Er bestaan dus verschillende types ondernemer kunnen we stellen.

De voorzichtige
U denkt er al even over na om zelfstandige te worden. U weet wel nog niet of u al goed genoeg bent. De stap naar ondernemerschap heeft u voor onbepaalde duur uitgesteld naar de toekomst.

De lokroep naar zelfstandige ondernemerschap is groot maar u zal pas starten zodra alles tot in de puntjes is uitgewerkt.

Zou het niet fijn zijn om copywriter, weddingplanner of consultant te zijn of om een eigen winkel te hebben? u vraagt zich enkel af hoeveel of hoe weinig geld u hiermee zou kunnen verdienen.

U wilt alles berekenen. U heeft voor uzelf waarschijnlijk al verschillende schattingen gemaakt zowel optimistisch als pessimistisch.

De wereldverbeteraar
Er lopen veel dingen mis in deze wereld. U wilt één van deze problemen oplossen of minstens onder de aandacht brengen.

Voor u speelt het financiële slechts een zeer beperkte rol op weg naar het oplossen van maatschappelijke problemen. Er is een groter doel dan geld verdienen.

U behoort tot een minderheid in het ondernemerslandschap, maar wel een zeer gedreven minderheid.

Ecologisch ondernemen is geen hol begrip. U kiest voor duurzaamheid en kwaliteit. De doelgroep waar u op mikt is kwetsbaar en heeft uw hulp nodig.

Vergeet vooral het financiële plaatje niet. Het zou jammer zijn dat u vroegtijdig moet stoppen met uw geweldige project. Een goed businessplan doet wonderen.

De ervaren rot
De afgelopen jaren heeft u doorgebracht in loondienst. U heeft veel kunnen leren en mogelijks enkele keren promotie gemaakt. Vandaag is er echter een plafond binnen het bedrijf waar u werkt.

U bent een jurist, fiscalist of IT'er, die niet meer kan doorgroeien onder een baas. U zou net zo goed een kok kunnen zijn die een eigen restaurant begint of een marketeer die wel iets ziet in het leven als freelancer.

Door zelfstandige te worden doorbreekt u het plafond en begint u een heel klein beetje terug van nul (maar is dat niet net het leuke?).

Wees gerust fier op de opgebouwde kennis en vaardigheden waarover u beschikt. U heeft al heel wat doelen bereikt. Ondernemerschap is de volgende uitdaging op uw lijstje.

Blijf openstaan om nieuwe dingen bij te leren want zelf een professional als u kan nog bijleren.

De opportunist
U bent op zoek naar een nieuwe impuls in uw leven. Alles gaat goed, dus durft u net iets meer risico's te nemen. U heeft zin in avontuur.

Die honger naar avontuur is de afgelopen jaren alleen maar gegroeid. U wil iets doen dat u graag doet en het moment is gekomen om de stap te zetten. Het geloof om te slagen is eindelijk groter dan de angst om te falen

Het is tijd om uw eigen carwash of café te openen of die B&B waar u nu wel al heel lang van droomt. Zelfstandigheid zal zwaar zijn maar die uitdaging verwelkomt u met open armen.

Uw gedrevenheid en spontaniteit zijn de motor van uw ondernemersdroom.

Neem heel even de tijd om na te denken over uw plan. Dan kan uw droom realiteit worden.

De “uit de hand gelopen hobby”
Het valt op hoe vaak mensen de exacte woorden van deze tussentitel gebruiken om te motiveren waarom ze zelfstandige willen worden.

Een groot deel van uw vrije tijd kruipt in uw hobby. Op een dag heeft een goede vriend gezegd “waarom start je geen bijberoep?” en sindsdien zit het idee in uw hoofd.

Er is niets leuker dan te kunnen doen wat u graag doet.

U bent nagelstylist, fotograaf, wijnliefhebber of personal trainer. Zodra u geld kan verdienen met uw hobby kunt u er nog meer tijd gaan insteken.

Neem het zakelijke aspect serieus en misschien kan het groeien tot meer dan een bijberoep.

De geboren zelfstandige
U wilt gewoon uw ding doen. Zelf beslissen hoe u de zaken aanpakt. Zelfstandige worden is altijd al het plan geweest.

In loondienst werken is nooit de eerste keuze geweest. De tijd die u toch voor een werkgever hebt gewerkt, heeft u enkel gehard in de overtuiging dat een baas uw groei afremt.

Al sinds uw kindertijd ben u bezig met het vak te leren. Er lijkt geen enkele reden om dit niet als zelfstandige te doen.

In deze categorie vinden we vakmensen in de bouw terug: loodgieters, schrijnwerkers, tegelzetters maar ook bijvoorbeeld grafisch ontwerpers of traiteurs kunnen tot deze categorie behoren.

Onthoud dat zelfstandige zijn meer inhoudt dan enkel uw vak. Dan komt het zeker goed.

De ambitieuze (dromer)
U heeft een idee waarin u gelooft. Als u naar het ondernemingsloket komt voor info heeft u reeds veel nagedacht over het potentieel van het ruwe of uitgewerkte businessplan.

Wat u gaat doen is anders dan wat er al bestaat in de wereld (of toch bij u in de streek). U hebt het gat in de markt gevonden.

Het enige dat er nog nodig is om de sprong te wagen is een klein duwtje in de rug en een handvol mensen dat dat in u gelooft.

Iedereen is uniek en dus is ook elke ondernemer anders. In uw idee zitten vast ook obstakels die moeten overwonnen worden. Wees niet blind voor deze valkuilen en dan is dromen vast en zeker toegestaan. 1 ding hebben ze gemeen: de wil om er iets van te maken en hun leven in eigen handen te nemen. Welk type starter bent u?

Bron : Securex Blog


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis