Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Wat een franchisegever je zal vragen bij een eerste gesprek

Door goed te luisteren naar de vragen van een franchisegever kun je veel onthullen over zijn motieven en waarden. Is hij vooral op zoek naar snelle uitbreiding? Of wil ook echt tijd investeren in een aantal partners voor een succesvolle samenwerking? 

Een strengere selectie aan de poort betekent vaak een hechtere band wanneer je eenmaal binnen bent. Dit zijn de vragen die je van een serieuze partij kunt verwachten:

Heb je ervaring met franchising?

Ervaring als ondernemer of werknemer is toch net niet hetzelfde. Franchising is een bedrijfsmodel dat zo zijn eigen kenmerken heeft. Je toekomstige franchisegever zal graag willen weten of en hoe je geschikt bent om met de mix van verantwoordelijkheden en vrijheden om te gaan.

Wat zijn je doelen?

Deze vraag kan ook vermomd zijn als ‘waar wil je over 5/10/25 jaar staan?’. Iemand met een duidelijk doel werkt vaak gerichter dan iemand die vooral op de korte termijn werkt. Omgekeerd kun je natuurlijk hetzelfde aan de franchisegever vragen. Waar werken jullie naartoe? Waarom doen jullie wat je doen? Het is slim om al zo vroeg mogelijk in het proces uit te vinden of jullie kernwaarden overeenkomen.

Waarom deze sector?

Wil je een drogisterij-franchise openen, maar heb je nog geen ervaring in de branche? Dan is het logisch dat de franchisegever je zal vragen naar je motieven om in deze sector te gaan opereren.

Waarom ons?

Misschien soms nog wel moeilijker uit te leggen dan je keuze voor een bepaalde sector. Waarom wil je - uit al die tientallen keuzes - specifiek met dit merk gaan werken? Alleen zeggen dat je er fan van bent, of veel zakelijke kansen ziet, is meestal niet genoeg. Denk echt na over hoe dit specifieke bedrijf aansluit bij wat je wilt bereiken.

Hoe denkt je partner hierover?

Ondernemen is vaak hard werken. Hoe staat je huidige partner hier tegenover? Is hij/zij van plan mee te helpen? Heb je het erover gehad dat je soms weken van 50 of 60 uur gaat maken? Een serieuze franchisegever zal ook naar dit aspect van je ambities vragen.

Wat wil je het eerste jaar verdienen?

Veel franchisenemers verdienen het eerste jaar niet of nauwelijks aan hun onderneming. Een franchisegever zal graag van je willen weten of je realistische financiële verwachtingen hebt.

Hoe ga je een loyale klantenkring opbouwen?

Een sterk merk helpt je met het binnenhalen van de eerste klanten. Maar ook als lokale ondernemer zul je nog veel werk moeten verzetten om een loyale klantenkring op te bouwen. Woon je zelf al lang op de locatie waar je je eerste vestiging gaat openen? Dat kan ongetwijfeld een voordeel zijn. Denk ook na over waar je eventueel verder wilt uitbreiden.

En zo zijn er nog veel meer vragen.

bron: www.intofranchise.nl

 

En dat is nog maar het topje van de ijsberg. Een franchisegever zal je ook vragen naar je ervaring als leidinggevende, je financiële situatie, je kennis van het merk, je exit-strategie enz. enz. Bedenk goed dat een kritische selectie aan de poort, uiteindelijk juist in je voordeel werkt!


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis