Registreren

Vijf redenen om voor een franchise te kiezen

Wie een eigen zaak wil starten, hoeft niet per se zelf het warme water uit te vinden. Als ondernemer kan je ook in een franchise stappen, wat de drempel toch net iets lager maakt. Wij zetten de belangrijkste voordelen op een rijtje.

Grote bedrijven laten hun plaatselijke panden regelmatig uitbaten door franchisenemers. Denk maar aan de vele Carrefour Express-winkels, de Press Shops of Exqui-filialen: velen daarvan worden geleid door een zelfstandig ondernemer. Die persoon bepaalt tot op zekere hoogte zelf wat er in de rekken ligt, maar kan wel terugvallen op het imago, de producten en klanten van de franchisegever. Een win-winsituatie, zeker als je de onderstaande voordelen in het achterhoofd houdt.

1. Minder keuzestress
Als beginnend ondernemer moet je heel wat knopen doorhakken. Zo moet je bepalen welke dienst op product je aan de man wil brengen, hoe je dit zal doen en hoe je ervoor gaat zorgen dat die activiteit je voldoende winst oplevert. Omdat dat niet gemakkelijk is, stappen veel zelfstandigen in een franchise: zo heb je een perfect overzicht van wat je eventueel kan verkopen en tegen welke prijzen.

2. Ondersteuning
Veel franchisegevers bieden de zelfstandigen die voor hen werken ook opleidingen aan. Die kennis is bijzonder nuttig voor zowel de nieuwkomers als ervaren rotten die willen blijven evolueren.

3. Vrijheid
Dat je als franchisenemer geen oneindige keuzemogelijkheden hebt, behoud je wel nog je vrijheid. Zo kan je zelf beslissen over samenwerkingen, het sponsoren van een bepaalde sportploeg of het toekennen van kortingen op bepaalde producten. Ondanks een duidelijk afgebakend kader, ben je wel nog steeds bezig met ondernemen.

4. Een klantenbestand
Waar een beginnend ondernemer helemaal van nul moet beginnen, kan je als franchisenemer wel gewoon vertrouwen op het bestaande cliënteel van het merk dat je vertegenwoordigt. Uiteraard neemt dat niet weg dat je vooraf marktonderzoek moet doen naar de plaatselijke noden, maar de wereld is wel al vertrouwd met je merknaam en het bijbehorende imago. Je hoeft dus niet meer extra te investeren in die naamsbekendheid.

5. Schaalvoordeel
Omdat je als franchisenemer deel uitmaakt van een grotere groep, profiteer je bij de aankoop van je producten ook van de schaalvoordelen. De kans is immers groot dat er binnen de groep prijsafspraken gemaakt zijn over bepaalde producten, waardoor jij ze ook gemakkelijker voor betere prijzen op de kop kan tikken.

 

Bron : Metro


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis