Registreren

Vier City-Delhaizes gesloten door vakbondsactie

In Antwerpen staat een stakingspost aan de winkeldeur. De Brusselse vestigingen blijven dicht omdat er onvoldoende personeel kwam opdagen.

De acties zijn een protest tegen de plannen van Delhaize om de vijftien winkels van Delhaize City stop te zetten en ze te laten uitbaten via een franchisesysteem. Delhaize vindt dat zelfstandige uitbaters de beste oplossing zijn voor de winkels. Maar volgens de socialistische bediendebond BBTK verdwijnen daardoor banen en verslechteren de arbeidsvoorwaarden. In de winkels werken 400 mensen

"Dat heeft gevolgen voor de werknemers," zegt Antwerps BBTK-secretaris Erik Dirkx over de plannen. "De 400 arbeidsplaatsen zouden maar deels gecompenseerd worden binnen de nieuwe winkels. De mensen zouden ook aan slechtere loons- en arbeidsvoorwaarden moeten werken".

"Vrijdag is er daarover nog een informeel gesprek geweest met de directie, maar daar heeft men dezelfde boodschap als eerder gegeven. Wij willen een oplossing binnen een geïntegreerde structuur. Vandaar dat we met deze actie proberen de druk op te voeren, zodat naar een alternatief gekeken wordt," aldus Dirkx.

Op het moment van de actie vond in Brussel een ondernemingsraad plaats. Ook daar betoogden militanten tegen de plannen van Delhaize.

In Antwerpen en Brussel deelden actievoerders ook pamfletten uit aan klanten en voorbijgangers. Ze vragen in de pamfletten begrip om de actie.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis