Côté Sushi - Juli / Augustus / September

Sterke daling van het ondernemersvertrouwen in augustus

Een negatief ondernemersvertrouwen betekent dat er meer pessimisten dan optimisten waren bij de maandelijkse bevraging. In augustus wijst de barometer -3,1 aan, terwijl dat in juli nog 1,0 was.

Zowel in de verwerkende nijverheid, de dienstverlening aan de bedrijven, de bouwnijverheid en de handel ging het ondernemersvertrouwen erop achteruit. "In de verwerkende nijverheid betrof het pessimisme van de ondernemers alle componenten, maar vooral de beoordeling van de totale orderpositie", aldus de Nationale Bank van België.

Het ondernemingsklimaat in de dienstverlening aan de bedrijven verslechterde in augustus na drie verbeteringen op rij. "Het recente activiteitsverloop werd aanzienlijk negatiever beoordeeld en ook de vooruitzichten betreffende de eigen bedrijfsactiviteit ogen minder rooskleurig", klinkt het.

Het verslechterde ondernemersklimaat in de bouwnijverheid is volgens de Nationale Bank het gevolg van een scherpe teruggang van het aantal nieuw ontvangen orders en van een veel ongunstiger inschatting van het gezamenlijke orderbestand. Dat het vertrouwen in de handel verder afbrokkelt, is dan weer voornamelijk toe te schrijven aan de sterk verslechterde vooruitzichten inzake de werkgelegenheid, klinkt het. "Voorts zijn ook de vraagvooruitzichten verder versomberd."

Volgens het financieel agentschap Bloomberg is de daling in het ondernemersvertrouwen in augustus de grootste maandelijkse achteruitgang sinds augustus 2011.

Bron: Demorgen.be


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis