Registreren

Starbucks is van plan om volgend jaar 150 vestigingen te sluiten

Starbucks is van plan om 150 slecht presterende winkels te sluiten in het volgende boekjaar, bijna drie keer zoveel als het aantal winkels dat normaal gezien jaarlijks gesloten wordt door de koffieketen, dat kondigde het bedrijf dinsdag aan.

De keten actualiseerde haar huidige kwartaalprognoses en verwacht wereldwijd een toename van 1% van de vergelijkbare omzet. Dat is de traagste groei sinds 2009, een daling ten opzichte van een sterke vergelijkbare omzetgroei van 9% in 2012.

“Onze groei is een beetje vertraagd”, vertelde de CEO van Starbucks, Kevin Johnson, aan Bloomberg. “Ik verwacht beter, ik vind dat onze aandeelhouders beter verdienen, en we zijn vastbesloten om dat aan te pakken.”

De winkels zullen voornamelijk gesloten worden in grote steden met hoge vastgoedprijzen en hoge uurlonen, zei Johnson in het interview. De keten is ook van plan om het openen van gelicentieerde winkels te vertragen.

“In veel opzichten, zijn het nu midden-Amerika en het Zuiden die kansen bieden,” zei hij.

Starbucks kondigde ook aan dat het zijn loyaliteitsprogramma zal herontwerpen om “klanten meer keuze te bieden omtrent aflossingen en betaling, evenals uitgebreide personalisatiemogelijkheden,” zei het bedrijf in een persbericht. Het gaf geen verdere details.

Ongeveer 5 miljoen nieuwe klanten hebben zich digitaal geregistreerd bij Starbucks sinds april, en de keten heeft 2 miljoen actieve Starbucks Rewards leden toegevoegd, zei het bedrijf.

Het bedrijf verwacht dat zijn nieuwe digitale initiatieven 1 tot 2 punten aan de vergelijkbare omzetgroei zullen toevoegen in het boekjaar 2019.

Starbucks wil ook zijn algemene en administratieve uitgaven stroomlijnen en is van plan om samen te werken met een consulent om de mogelijke domeinen te identificeren waarop kan worden bezuinigd.

Het zijn woelige tijden geweest voor het 47-jarige koffiebedrijf. Eerder deze maand kondigde de voorzitter en voormalige CEO van Starbucks, Howard Shultz, aan dat hij eind juni zal aftreden, wat de geruchten aanwakkert dat hij zou kunnen overwegen om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten. In april bevond de keten zich middenin een storm van nationale controverse toen het personeel van een vestiging in Philadelphia de politie belde voor twee Afro-Amerikaanse mannen die daar volgens het personeel een overtreding begingen. De volgende maand sloot Starbucks al haar 8,000 Amerikaanse filialen die ze zelf in handen heeft voor een anti-racisme training van een halve dag.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis