Belisol - April/Mei/Juni

Standaard Boekhandel: "Bol.com zorgt voor oneerlijke concurrentie"

Daniel Ropers, CEO van Bol.com, laat in een reactie weten dat daar niets van aan is. "Het CB-platform is voor iedereen beschikbaar. Ook andere uitgevers en boekverkopers maken hiervan gebruik. Er zijn geen uitzonderljke voordelen. Ook Standaard Boekhandel kan zaken doen met het Centraal Boekenhuis."

De enorme opkomst van de Nederlandse online boekenwinkel, dat het grootste stuk van de online boekenverkoop in de Lage landen in zijn handen heeft, zorgt voor onrust binnen de sector. Volgens Toine Donk, uitgever bij Das Mag, dat dit jaar samenwerkte met de succesvolle debuutschrijfster Lize Spit, noemt Bol.com "een parasiet die de Nederlandstalige boekenmarkt van binnenuit leegzuigt". Toen de roman van Lize Spit op de bestsellerlijst terecht kwam, kreeg Donk een contract van Bol.com voorgelegd waarbij er 10% meer inkomsten geëist werd.

Maar ook Standaard Boekhandel, dat met 40% marktaandeel de grootste boekenverkoper van Vlaanderen is, voelt de druk van Bol.com. De omzet die de boekenketen binnenrijft is reeds 2 jaar rond de 207 miljoen euro, terwijl Bol.com het grootste deel van de online inkomsten binnenhaalt.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis