Filta Environmental - Juni/Juli/Augustus

Shops met vakmanschap en authenticiteit zijn goud waard

Belgen die enkel bij prijskrakers shoppen, krijgen in Het Belang Van Limburg een veeg uit de pan van politicoloog Jonathan Holslag. Winkels als Action of Primark lijken misschien goedkoop, maar op lange termijn helpt kopen bij spotgoedkope ketens onze economie naar de knoppen en blijft in ons land nauwelijks productie over.

Volgens Holslag is lokaal kopen nog altijd haalbaar. De politicoloog legt een grote verantwoordelijkheid bij de middenklasse waar nog wat geld zit. ‘Elke euro is een stem. Gebruiken we die voor goedkope rommel, dan moeten we achteraf ook niet verbaasd zijn dat onze kinderen op de arbeidsmarkt als rommel zullen worden behandeld', vindt hij. ‘Neem nu merkkleding. Die kunnen we voor die prijs gerust lokaal produceren als we door meer lokale productie ook de belastingen kunnen laten zakken.' Holslag vindt dat onze overheid een eerlijkere economie kan creëren door de regels die voor onze bedrijven gelden, ook te hanteren voor bedrijven die producten invoeren.

Authenticiteit
Om de moderne consument te prikkelen moeten plaatselijke handelaars volgens Holslag op hun beurt inzetten op een unieke winkelbeleving, kwaliteit, service en een persoonlijke aanpak. ‘Het heeft totaal geen zin om ketens te beconcurreren op prijs. Dat haal je nooit', zegt retaildeskundige Gino Van Ossel van de Vlerick Business School. ‘Weet dat heel wat Belgen nog altijd wat meer willen betalen voor persoonlijke service. Daar ligt de uitdaging. Kleine supermarkten spelen daar op in met een zondagopening. Elektrozaken halen het met hun dienst na verkoop. Een bakker kan het verschil maken met beter brood en patisserie. Daarvoor staan mensen nog elke zondag in de rij. Niet elke klant kiest alleen maar voor goedkoop.'

Volgens Franchise.be partner Unizo zoeken ook steeds meer mensen naar authenticiteit. ‘Wie vakmanschap en authenticiteit kan koppelen aan een unieke winkelbeleving heeft goud in handen. Iedereen zet zwaar in op e-commerce. Maar de eigen kennis van de klant is zeker zo belangrijk. Tegenwoordig gaan de meeste shoppers op internet kijken wat hip is - een winkel moet dus ook online aanwezig zijn - maar een meerderheid gaat nog altijd naar een winkel voor de aankoop.'

Het is eveneens de taak van de franchisesector om over vakmanschap en ethiek te waken, zegt Nick Boury van Franchise.be. De meeste franchise concepten bewaken steeds de creativiteit van de ondernemer met het voordeel van voldoende ondersteuning en optimalisaitie van de producten. De persoonlijke touch wordt door de franchisenemer zelf aan de dag gelegd als het gezicht van zijn zaak, besluit Nick Boury.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis