Beobank - Banner Januari/April

Overname Delhaize door Ahold officieel bevestigd

Al sinds begin mei deden de geruchten de ronde over fusiegesprekken, maar nu is de kogel door de kerk. De nieuwe supermarktgroep zal Ahold Delhaize heten en zal geleid worden door Dick Boer, de huidige topmanager van Ahold. De CEO van Delhaize, Frans Muller, wordt plaatsvervangend CEO. De hoofdzetel van het fusiebedrijf komt in Zaandam in Nederland, er blijft wel een Europese zetel in Anderlecht.

Delhaize Group is genoteerd op de beurs van New York en op Euronext Brussel, waar het een onderdeel is van de Bel-20-index. Ahold wordt verhandeld in Amsterdam en op Deutsche Börse in Frankfurt. De nieuwe keten Ahold Delhaize zal noteringen krijgen op de beurzen van Amsterdam en Brussel. Eens de transactie is afgerond zullen Ahold-aandeelhouders ongeveer 61% bezitten van het kapitaal van de gecombineerde onderneming; Delhaize-aandeelhouders zullen ongeveer 39% bezitten.

Door de fusie ontstaat een wereldwijde gigant inzake supermarkten met samen 375.000 werknemers en 6.500 winkels in Europa, Amerika en Azië. Ahold is de grootste van de twee met een omzet van 33 miljard euro, tegen 21 miljard voor Delhaize. Ahold maakte vorig jaar 590 miljoen euro winst, Delhaize 89 miljoen. Samen moeten supermarkten de vierde winkelketen in Europa worden en de vijfde in de VS. De nieuwe keten zal wereldwijd meer dan 50 miljoen klanten per jaar bedienen en verwacht een jaarlijks voordeel van 500 miljoen euro, vanaf het derde jaar na afronding van de fusie.

Volgens de vakbonden heeft Delhaize benadrukt dat de fusie grotendeels geen gevolgen zal hebben voor de werkgelegenheid en de loon- en arbeidsvoorwaarden. Voor een grote groep is de werkzekerheid "onbeperkt" gegarandeerd, maar voor de ondersteunde diensten, Delhaize Corporate, is er slechts een garantie tot 1 januari 2016. Delhaize kondigde vorig jaar al een grootschalige saneringsplannen aan, met heel wat banenverlies en 14 supermarkten die mogelijk zouden sluiten. De directie benadrukt dat de afspraken in het kader van de herstructurering gegarandeerd blijven. Albert Heijn België benadrukt dat er voorlopig ook geen gevolgen zullen zijn op vlak van tewerkstelling en arbeidsvoorwaarden tot midden 2016.

De transactie wordt naar verwachting halverwege 2016 afgerond, na goedkeuring van toezichthouders, consultatie van medewerkersvertegenwoordiging en goedkeuring van aandeelhouders.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis