Registreren

Ook Ikea krijgt Europese belastinginspectie over de vloer

1 miljard euro
Dankzij die constructies zou Ikea in de periode tussen 2009 en 2014 maar liefst 1 miljard euro aan Europese belastingen uitgespaard hebben. De Europese Commissie gaat nu vooral onderzoeken of Ikea van de Nederlandse staat een oneerlijk voordeel heeft gekregen.

Dochteronderneming Inter Ikea Systems, dat alle franchisevergoedingen int, is gevestigd in Nederland, en zou dankzij rulings van de Nederlandse fiscus in 2006 en 2011 de belastbare winst flink hebben kunnen verlagen. Dat soort regelingen zijn al langer een doorn in het oog van de Europese Commissie.

“Alle ondernemingen, groot of klein, multinational of niet, moeten hun eerlijk deel van de belastingen betalen. Lidstaten mogen niet toelaten dat bepaalde ondernemingen minder belastingen betalen door hen toe te staan hun winsten kunstmatig naar een ander land te verschuiven", zegt Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager in een persbericht.

Ikea is niet de eerste multinational die te maken krijgt met een onderzoek vanuit Europa. Ook Starbucks en Apple moesten onlangs heel wat achterstallige belastingen ophoesten na een onderzoek van de Europese Commissie. Bij Apple ging dat zelfs over een bedrag van 13 miljard euro.

Bron: Retaildetail

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis