Horeca met typische belgische - Brusselse keuken krijgen een label

In Barcelona bijvoorbeeld is er een lijst met de beste Catalaanse eethuisjes', zegt Olivier Marette van visit.brussels. ‘Dat werkt daar ongelofelijk goed. Ook hier was er een grote vraag naar adresjes die de Brusselse keuken op de kaart zetten. De vraag kwam van toeristen, maar nog meer van de lokale bevolking.'

Streekbieren?

Een honderdtal adressen werd geselecteerd. Vervolgens ging een jury langs om punten te geven. Uiteindelijk zijn er 36 uitbaters als winnaar uit de bus gekomen. Een overzicht vind je terug op de website.

‘We hebben ons gericht op brasserieën en restaurants van middelmatige klasse. Echte sterrenzaken hebben andere verkiezingen (bij voorbeeld Michelin en Gault&Millau, red.). We onderzochten of ze met streekproducten werken. Staan er bijvoorbeeld streekbieren op de kaart? Een jaarlijkse herziening van de lijst moet andere horecazaken aanzetten om een extra inspanning te leveren, zodat ook zij om het kwaliteitslabel zullen wedijveren.'

Pistolet met gehakt

Eén van de winnaars is Valérie Lepla, oprichter van Le Pistolet Original. De zaken gaan goed. In juni opent ze een derde stek in de Beenhouwersstraat. Nu heeft ze een zaak aan Schuman en de Zavel.

‘Deze prijs is echt een erkenning', zegt Lepla. ‘Het is belangrijk dat we de Brusselse keuken waarderen. Overal in de wereld vind je pizzeria's en pitazaken, terwijl onze keuken verdwijnt.' 

‘Het hoeft ook niet altijd ingewikkeld te zijn', zegt Lepla. ‘Bij ons kun je bijvoorbeeld een simpele pistolet krijgen, maar wel met goede producten. In mijn jeugd aten wij op zondag onze pistolets met gehakt, of met ander goed vlees. In Le Pistolet Original zijn we dat nog niet vergeten.'


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis