Gecon

Nieuwe regelgeving maakt bepaalde betaaltransacties goedkoper

In december is een nieuwe regelgeving ingevoerd waardoor betaaltransacties mogelijk 10% tot 40% goedkoper kunnen worden. De zogenaamde afwikkelingsvergoeding mag bij kredietkaarten nog hooguit 0,3 procent van het aankoopbedrag bedragen en 0,2 procent bij debetkaarten. Bij debetkaarttransacties (vb. Bancontact/Mister Cash of Maestro) geldt in België zelfs een maximum van 5 cent. De afwikkelingsvergoeding gaat naar de bank van de koper, die de kaart uitgeeft.

Voor binnenlandse betalingen was de afwikkelingsvergoeding vóór de nieuwe regulering 0,55% van de transactiewaarde voor een Visa Classic kredietkaart en zelfs 0,8% voor een gewone MasterCard. Een eerste vage berekening toont dat het over veel geld. De transfer van banken naar handelaren zou zo'n 66 miljoen euro per jaar kunnen bedragen, enkel in kredietkaarten.

De lagere afwikkelingsvergoeding zou meteen van toepassing zijn op alle transacties. De verordening geldt voor nieuwe én voor bestaande contracten. Maar betaaldienstenaanbieders zoals Worldline rekenden handelaren in het verleden echter vaak een eenvormig tarief aan voor al hun kaarttransacties, ongeacht type of werkelijke kost. Voor de meeste handelaren was dit 1,5% tot 2% van de transactiewaarde. Door de ondoorzichtigheid van dat eenvormige, 'gemengde' tarief, kunnen de transactieverwerkers nu het voordeel van de kostenverlaging theoretisch gemakkelijk op zak steken.

Bridgewater, een kleine onafhankelijke consultant in kostenoptimalisering uit Elsene, adviseert handelaren daarom om de contracten te herbekijken. Het bedrijf laat weten dat handelaren ook meer vrijheid hebben om van verwerker te veranderen door de grotere concurrentie van de betaalverwerkers op de markt. PB


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis