Registreren

Muyters zegt nee tegen herstructureringsplan Carrefour

Verhitte discussies
Begin dit jaar maakte de directie van Carrefour een herstructurering bekend waardoor 1.233 jobs in België op de helling komen te staan. Pas vorige maand kwamen directie en vakbonden tot een akkoord over de geplande hervormingen. Daarin werd bepaald dat de medewerkers van Carrefour mogen kiezen voor het SWT en op brugpensioen kunnen vanaf 56 jaar, maar daar is dus eerst een akkoord voor nodig van de federale overheidsdienst van Werk.

Dit leidde al tot verhitte discussies tussen de federale en de gewestelijke minister van werk: Philippe Muyters weigert het SWT te aanvaarden, maar volgens Kris Peeters opereert Carrefour volledig binnen de wet. Ook keurde Muyters in het verleden al dergelijke SWT-regelingen goed. Daarbovenop vindt Peeters dat alle regio’s een bindend advies moeten geven over het SWT, wat op heftige tegenstand botst bij de vlaams-nationalist: volgens Muyters ligt de bevoegdheid van Vlaanderen enkel bij het outplacement dat Carrefour wenst door te voeren.

"Foute beslissing"
Desondanks zou Muyters een advies uitspreken, en zoals verwacht is dat advies positief over het voorstel tot outplacement en het herstructureringsplan, maar negatief over het gehele plan van het SWT. Bijna 600 mensen zouden volgens dat plan op brugpensioen mogen gaan: "Een compleet verkeerd signaal in de huidige arbeidsmarkt", vindt Muyters. "Mensen die genieten van het SWT moeten immers niet verplicht op zoek gaan naar een nieuwe job. Een verkeerde beslissing, omdat we momenteel kampen met een schaarste op de arbeidsmarkt."

Muyters legt de verantwoordelijkheid nu bij Peeters: volgens de deelstaatminister verklaarde de federale minister dat die zijn negatieve advies zou volgen. Het is dus aan Peeters om de noodzakelijke knopen door te hakken.

Bron : Retail Detail


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis