Beobank - Banner Januari/April

Muyters vereenvoudigt en versoepelt kmo-subsidies

Een kmo die Vlaamse subsidies wil aanvragen voor bijvoorbeeld opleiding of advies, kan deze aanvragen via de kmo-portefeuille. Doorheen de jaren is het systeem echter rigide geworden. Wanneer iemand een opleiding wil geven aan zijn medewerkers dan kan er 50% steun getrokken worden tot een maximumbedrag van 2.500€. Maar een kmo die steun aanvraagt voor internationaal advies kan dat tot een maximumbedrag van 5.000€. Voor verschillende soorten van ondersteuning krijg je verschillende percentages en verschillende maximumbedragen. Dit systeem wil de minister vereenvoudigen.

Kmo's kunnen beroep doen op twee systemen: de steunmaatregelen voor groeibedrijven en de kmo-portefeuille voor opleidingen en advies. De minister wil de stelsels vlot combineerbaar maken en tegelijk het budget optrekken. Muyters lanceerde een voorstel waarin de kmo zelf moet kunnen beslissen waar hij de beschikbare Vlaamse subsidies wil inzetten. Zo kunnen de kmo's jaar per jaar de steun inzetten volgens hun specifieke noden.

Hoeveel een kmo maximum zal kunnen krijgen, ligt nog niet vast. De kmo-portefeuille voor de kwaliteitsverbetering kent een budget van 35,5 miljoen euro, zoals vastgelegd in de begroting. Het budget voor groeimaatregelen wil de minister optrekken van 7 miljoen naar 10 miljoen.

Het hervormingsvoorstel ligt momenteel op tafel ter goedkeuring van de Vlaamse regering.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis