Registreren

Mestdagh reageert op de beschuldigingen van de franchisers

De Groep Mestdagh-groep is door de franchisenemers voor de rechtbank van Charleroi gedaagd. Zij zijn van mening dat de relatie met de franchisegever zo onevenwichtig is dat hun rentabiliteit in gevaar komt.
Een bericht dat door La Libre Belgique werd doorgegeven op basis van een getuigenis van het lid van de vzw Pacaff die in 2009 in het leven is geroepen door 16 franchisenemers van de Mestdagh-groep. De zaak zal op vrijdag 4 oktober worden behandeld.

Vier betrokken franchisenemers

Bij Mestdagh wil men geen olie op het vuur gooien en verklaart men bereid te zijn te luisteren en op een constructieve manier te antwoorden op de argumenten van de betrokken franchisenemers die vooral gebaseerd zijn op de verandering van enseigne.

De Algemeen Directeur van de Mestdagh-groep, Eric Deprins, benadrukt echter dat franchising een belangrijke strategisch instrument voor de groep is, die wezenlijk is voor de groei. “Wij willen ons franchise-netwerk ontwikkelen en daarom onze franchisenemers de nodige middelen geven voor deze ontwikkeling. Dat is ons belangrijkste doel. Vandaag kunnen wij zeggen dat de meeste van onze franchisenemers tevreden zijn over onze samenwerking”.

Deze dagvaarding voor het gerecht betreft namelijk maar vier van de iets meer dan 30 franchisenemers. “We moeten voorzichtig zijn. Franchising brengt uitdagingen met zich mee. Deze uitdagingen gelden trouwens voor alle enseignes. Wij willen natuurlijk dat de franchisenemer zich op dagelijkse basis positief ontwikkelt”, aldus de verklaring van de heer Deprins. Wij wijzen er nogmaals op dat de Groep Mestdagh, door versterking van zijn alliantie met Carrefour in 2010, in zekere zin het voorrecht heeft verworven als exclusieve master franchiser voor de supermarkten Carrefour market in Wallonië en in Brussel. Een voorrecht dat natuurlijk ook verantwoordelijkheden met zich meebrengt, te beginnen bij het onderhouden van de organische groei van market op dit grondgebied. Men zal dus niet verbaasd zijn dat groep uit Charleroi op het initiatief van deze franchisenemers reageerde door nadruk te leggen op de zorg om de dialoog gaande te houden. De kwestie van de kwaliteit van de relatie met het netwerk van franchisenemers is voor de enseignes een belangrijke uitdaging. Andere ketens hebben in het verleden met verzet te maken gehad, in het bijzonder met betrekking tot het netelige onderwerp van de marge. Het is ongetwijfeld geen toeval als de drie belangrijkste franchisegevers van de voedingssector onlangs hun de middelen hebben versterkt om met hun zelfstandige partners te communiceren en te onderhandelen.

BON: GONDOLA RETAIL


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis