Coldwell Banker - April

Louvain-La-Neuve stemt tegen uitbreiding van L'Esplanade

Vier op te tien stemmen tegen
De Franse groep Klépierre wil het winkelcentrum, dat in 2005 werd geopend op de terreinen van de UCL, uitbreiden van zowat 30.000 m² naar ongeveer 50.000 m². Dat zou toelaten het aantal winkels op te trekken van iets meer dan 100 naar circa 160. De Franse investeerder in winkelvastgoed kreeg er in 2014 al een socio-economische vergunning voor. Een bouwvergunning moet echter nog worden aangevraagd.

Toch staat niet iedereen te springen voor een uitbreiding. Met name de inwoners van de Waals-Brabantse universiteitsstad zien dat niet zitten. Een bewonersgroep sleepte een referendum uit de brand. 6.958 inwoners of 21,98% van het aantal stemgerechtigden daagde hiervoor dit weekend op. Dat was meer dan de 10% die nodig was om de stemmen te kunnen tellen.

Van de stemgerechtigden spraken er zich 6.612 uit over de eerste vraag: ‘Bent u voorstander van de uitbreiding van het winkelcentrum?'. 5.241 (79,3%) lieten zich negatief uit, 1.371 (20,7%) positief.

In een tweede vraag werden tien mogelijke voor- en nadelen aan de stemmers voorgelegd. Daarin scoorde vooral de vernieuwing van het station (dat aansluit bij het winkelcentrum) goed. Bij de nadelen speelden het aanzetten tot overconsumptie en de weerslag op de andere winkels in de stad een hoofdrol.

'Onmiskenbaar signaal'
De burgemeester van Ottignies-Louvain-La-Neuwe Jean Luc Roland (Ecolo) zei alvast dat het signaal onmiskenbaar was. De gemeente heeft niettemin alleen een adviserende rol in het dossier. De eindbeslissing ligt bij de provincie Waals-Brabant.

Tot dusver heeft Klépierre nog geen bouwvergunning aangevraagd. Het wordt nu uitkijken hoe de investeerder gaat reageren. Zet hij zijn plannen door? Past hij zijn voornemen aan? Of komt er nog een andere oplossing uit de bus?


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis