Schrijf u GRATIS in voor de virtuele keukenbeurs

Leegstand in de Brusselse Nieuwstraat toegenomen

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.

Concurrentie van winkelcentra
Er is steeds meer leegstand in de Brusselse Nieuwstraat, nochtans de duurste winkelstraat van het land en aartsrivaal van de Antwerpse Meir. De straat heeft het de laatste jaren echter zwaar te verduren gekregen: het had te kampen met de omstreden voetgangerszone, terroristische aanslagen en wegenwerken.

Als klap op de vuurpijl kwam er nog extra concurrentie bij van winkelcentra The Mint en City 2. Vooral in de buurt van City 2, waar nog zeker tien maanden grondige renovatiewerken de rust verstoren, grijpt de leegstand om zich heen. City 2 is goed voor 13 miljoen bezoekers per jaar; allemaal shoppers die de winkelstraat verliest, luidt de redenering van handelaars in L’Echo.

Tien lege panden op twee jaar tijd
Op een jaar tijd zijn nog geen handvol nieuwe huurders in de Nieuwstraat ingetrokken, terwijl Grégoire Dupont van crowdfundingsplatform Refero.re vandaag wel tien lege panden telt op het totaal van 98 winkels. Twee jaar geleden waren die nog allemaal ingevuld, meent Dupont.

De huurprijzen blijven niettemin hoog – soms kunstmatig hoog gehouden door vastgoedeigenaars, aldus L’Echo – en variëren sterk naargelang het pand: voor eenzelfde oppervlakte betalen huurders tot twee keer zoveel verderop in de winkelstraat. De straat is vandaag dan ook op te delen in twee micromarkten: de eerste 70 huisnummers zijn de meest waardevolle, het andere deel heeft het beduidend moeilijker.

Vernieuwingswerken die eind deze maand starten en twee jaar zullen duren, moeten nieuwe hoop brengen voor de beproefde winkelstraat. De werken zullen in verschillende fases gebeuren en voorzien in een opfrissing van de hele buurt.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis