Donutello - Banner September / Oktober / November

Koopzondag : 20% minder verkoop dan vorig jaarDe handel heeft een moeilijk jaar achter de rug. De hoop van veel winkeliers was dan ook op de koopweekends gevestigd: de decembermaand zou het jaar nog enigszins kunnen redden. “Maar dat blijkt niet te gebeuren. Zaterdag hadden we een uur lang problemen met het betaalverkeer, op zondag verkopen we in de winkels een vijfde minder dan op de laatste zondag voor kerst vorig jaar”, zegt Dominique Michel, ceo van Comeos. “Dat is behoorlijk dramatisch als je weet dat in sommige sectoren tot dertig procent van de jaaromzet nu wordt gemaakt.”

Comeos, de federatie voor handel en diensten, ziet drie mogelijke oorzaken voor het slechte weekend. “Vorig jaar viel het weekend dichter bij kerstavond – nu hebben de mensen nog tot woensdag om inkopen te doen. Vooral voor voedingswaren maakt die ene dag extra een groot verschil”, zegt Michel. “Een tweede reden is de online handel: webwinkels doen al sinds oktober goede zaken. Er is dus onmiskenbaar een verschuiving naar e-commerce. Voor handelaars hoeft dat geen drama te zijn, als ze zelf een deel via hun eigen webshop kunnen recupereren. Wie dat niet kan, ziet zijn verkoop verder afkalven.\\"

De derde mogelijke verklaring ligt in de problemen die zaterdag ontstonden met het betaalverkeer. “De schade valt onmogelijk te becijferen”, legt Michel uit. “Enerzijds heb je het rechtstreekse verlies van mensen die hun aankopen niet konden betalen – en dus zonder koopjes de winkel verlieten. Belangrijker is echter het vertrouwen van de consument: we weten niet hoeveel mensen door de berichten rond de betaalproblemen afhaakten, en hun inkopen uitstelden, of online zijn gaan shoppen.”

Onafhankelijk onderzoek naar Worldline

Comeos tilt dan ook zwaar aan de Worldline-problemen van zaterdagmiddag. “We werkten een jaar lang samen met Worldline om de ramp van 23 december 2013 te vermijden. Vergeefs, zo bleek. Wat de oorzaak van de storingen ook was – we eisen van Worldline doortastende maatregelen. We zijn niet langer tevreden met hun analyses, maar eisen een onafhankelijk onderzoek. We contacteren daar maandag de Minister van Economievoor. En we houden de optie open om gerechtelijke stappen te zetten tegen Worldline.”

Bron : Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis