Registreren

Kleinhandel kan voortaan voedseloverschotten wegschenken zonder btw te betalen

De administratie financiën lanceerde deze week een beslissing op vraag van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) waardoor kleinhandelaars een btw-vrijstelling krijgen bij het wegschenken van voedseloverschotten aan een lokale OCMW of aan goede doelen uit diezelfde stad of gemeente die erkend zijn door het OCMW.

Tot voor deze beslissing kregen voedingswinkels enkel een btw-vrijstelling bij schenkingen van voedseloverschotten aan nationale voedselbanken. Die vrijstelling gold dus niet wanneer ze die voedseloverschotten schonken aan lokale liefdadigheidsinstellingen. Zo werd het voor hen fiscaal interessanter om het voedsel te vernietigen in plaats van het weg te schenken aan andere doelen.

Bovendien heeft NSZ de procedure kunnen bijsturen zodat het administratief proces dat bij zo'n schenking komt kijken beperkt is. Aanvankelijk wou men dat op het stavingdocument van een schenking elk product apart vermeld zou staan. Nu is overeengekomen dat dat document slechts de productgroep (bijvoorbeeld droge voeding, zuivel, …) en de hoeveelheden (aantal, per liter, per kilogram,…) moet bevatten. Daarnaast moeten handelaars slechts één keer per maand een overzicht opmaken van de weggegeven producten afgelopen maand en hoeven ze dat dus niet per schenking te doen.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis