Download Gratis uw Franchise startersgids

Habitat franchise sluit z'n deuren in België

Totale uitverkoop
Habitat telt twee winkels in ons land: een in Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen en een in het Woluwe Shopping Center. Ze houden sinds enkele dagen allebei een totale uitverkoop en bieden daarbij kortingen aan van 30% tot 70%.

De uitbating van de winkels is via een franchisecontract in handen van Belgian Designs, dat deel uitmaakt van Erba Holding, die geleid wordt door Erik Baeten.

Baeten zich echter op ramkoers met het Franse Cafom, dat de rechten voor Europa op de Habitat-formule bezit. “Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren”, zegt hij in een gesprek met De Standaard. En dat leidt tot situaties waarin de Belgische tak niet meer wil betalen en de Fransen niet meer willen leveren.

Daarnaast zou ook de verplaatsing van de winkel van het Grand Bazar-shoppingcenter op de Groenplaats naar de Stadsfeestzaal op de Meir, waar hij de plaats innam van Saturn, een tegenvaller zijn geweest, volgens Baeten omdat het complex vooral goedkopere enseignes aantrok.

Omzet kreeg klap
Volgens de resultatenrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank zag Belgian Designs zijn omzet teruglopen van 10,513 miljoen euro in 2014 naar 8,114 miljoen euro in 2015. Het nettoverlies liep daarbij op van 652.520 euro naar 840.733 euro. Over 2016 werden nog geen resultaten gepubliceerd.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis