Kvik - April

Groen licht voor megawinkelcomplex Uplace

In juni 2014 vernietigde de Raad van State het Gewestelijk Ruimtelijke Uitvoeringsplan (GRUP) dat onder meer plaats moet bieden aan winkelcentrum Uplace. De Raad van State had vooral bezwaren omtrent het mobiliteitsluik van de plannen.

De bevoegde Minister van Omgeving, Joke Schauvliege, verklaarde dat er garanties gevraagd zijn op vlak van openbaar vervoer. Zo vormen een frequente busverbinding en een GEN-station een voorwaarde. Om tegemoet te komen aan de andere bezwaren wordt in het nieuwe plan de oppervlakte voorzien voor de kleinhandel met een derde verminderd. Aan de grootte van het winkelcomplex werd echter niet geraakt. In het plan blijft er in Uplace een retailoppervlakte van 55.000 m² voorzien.

Projectontwikkelaar Uplace en ondernemersorganisatie VOKA reageren tevreden. Uplace verwijst daarbij nogmaals op de 3.200 jobs dat het project zou creëren.

UNIZO en het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen bekritiseren het akkoord en waarschuwen voor de blijvende gevolgen voor de kleinhandel in het centrum van steden en gemeenten.

Als volgende stap volgt er nu een openbaar onderzoek dat zes maanden zal duren. Eventuele bezwaren belanden in het najaar van 2015 dan opnieuw op de tafel van de Vlaamse regering.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis