Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Franchisemerken steken erboven uit in fastfood

Drie grote merken

In de sector van de fastfoodrestaurants springen drie merken er bovenuit. McDonald's, Quick en Pizza Hut behalen alle drie een merkbekendheid van meer dan 90% in het grote snackonderzoek van Food in Mind en iVox. Domino's volgt op ruime afstand: het is gekend door één op drie consumenten. Geen verrassingen hier: McDonald's en Quick worden het meest frequent bezocht. Slechts één op vijf consumenten zou naar eigen zeggen nooit iets in een fastfoodrestaurant kopen.

De belangrijkste redenen om een specifiek fastfoodrestaurant te verkiezen: het lekkerste aanbod, de mogelijkheid om te zitten, de snelle bediening, de ruime keuze.

Opwaardering

“Een Beneluxonderzoek dat Food in Mind een aantal jaar geleden voerde in de hotelindustrie, leerde ons dat de klant bereid is iets meer te betalen voor een standaardovernachting op voorwaarde dat er een hogere service wordt geboden”, zegt Eddy Bovijn van Food in Mind.

“Formule 1 wordt dan ook vervangen door Etaphotel en door Ibis Budget, waar de bezoeker voor een iets hoger bedrag heel wat meer comfort kan krijgen. Een ander voorbeeld is de opwaardering die McDonalds nu doorvoert: van een traditioneel fastfood restaurant naar een fast-casual eetgelegenheid met een sterkere nadruk op sfeer en bediening. De komst van Burger King zal deze trend nog versnellen.”

Niet te duur

In het segment van de zelfbedieningsrestaurants zijn Lunch Garden en IKEA het beste gekend, gevolgd door Makro en Colmar. Lunch Garden en IKEA worden ook het vaakst bezocht, en de voorkeur gaat duidelijk nog steeds naar Lunch Garden. Gevraagd naar de belangrijkste redenen om een selfservice familierestaurant te verkiezen, vermelden respondenten met grote voorsprong de prijs. Het mag niet te duur zijn. Andere factoren zijn de prijs-kwaliteitverhouding, de snelle bediening en de parkeergelegenheid. 

“De grote ketens van familierestaurants behalen vandaag een minimaal rendement. De opzet om alles te willen bieden voor alle Belgen is immers achterhaald,” weet Eddy Bovijn. “Om te verjongen, maken ze werk van culinaire variatie – een snackaanbod – en van beleving gericht op specifieke doelgroepen. Hier betekent kiezen alleen maar winnen.”


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis