Naast de smaakkwaliteiten dankt thee zijn populariteit in alle culturen aan zijn erkende gezondheidsvoordelen. Sinds 1810 zijn er meer dan 36.000 wetenschappelijke en medische onderzoeken gepubliceerd in vakbladen die de impact van de componenten van thee op ons lichaam beschrijven.

Een unieke bron van moleculen die gunstig zijn voor onze gezondheid

Wat de kleur ook is, thee ontleent zijn voordelen aan de rijkdom van zijn natuurlijke stoffen, die variëren afhankelijk van de geografische oorsprong van de bladeren, hun leeftijd, de gebruikte teelt- en droogmethode en de bereidingsmethoden. Vóór de infusie bevatten de gedroogde bladeren 15 tot 20% eiwit, waaronder enzymen, aminozuren zoals theanine, tryptofaan, tyrosine, vitamine C, E en B, zink, magnesium, calcium, fenolverbindingen zoals catechines, evenals xanthinederivaten zoals zoals cafeïne, theobromine en theofylline.

De drie belangrijkste verbindingen die in bladeren van Camellia sinensis worden aangetroffen, zijn catechines, cafeïne en aminozuren, die allemaal krachtige antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Catechines zijn de meest actieve antioxidantmoleculen in thee; ze maken deel uit van de flavonoïde familie. Cafeïne, een andere belangrijke antioxidant, met bekende geneeskrachtige eigenschappen, is in grote hoeveelheden aanwezig in groene thee, vooral in matcha (die de bijzonderheid heeft om te worden ingenomen) die, in gelijk gewicht, twee tot vier keer meer bevat dan koffiebonen. Tot slot, van de aminozuren, is de meest specifieke theanine, die thee zijn umami-smaak geeft ("lekker" in het Japans). Groene en witte thee, minder geoxideerd, zijn degenen die ze het beste bewaren. Tot slot, om van deze voordelen te profiteren, wordt aangeraden om drie tot vijf kopjes thee (25 cl) per dag te drinken.

Een manier om te vechten tegen de afdruk van de tijd

Ons lichaam wordt ons hele leven geconfronteerd met de slijtage van de tijd en in het bijzonder met oxidatie die het als een stuk metaal "roest". Inderdaad, ons organisme accumuleert elke dag oxiderende stoffen, meegebracht door onze omgeving en ons voedsel, die onze veroudering versnellen. Dankzij de rijkdom aan antioxidanten helpt thee ons om onszelf beter te beschermen. Het verlengen van onze levensverwachting is dus een van de terugkerende effecten die in de meeste klinische en epidemiologische onderzoeken zijn aangetoond.

LEESTIP >>> Het beroep van theesommelier bij Le Palais des Thés

Mogelijke effecten op al onze organen

Zodra we een kopje thee drinken, verspreiden de werkzame stoffen die erin zitten zich door ons lichaam. Onderzoekers hebben tot nu toe in het laboratorium aangetoond dat hun antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen veel routes in ons metabolisme verbeteren. Ze verminderen onze ontstekingen en indirect onze vatbaarheid voor chronische ziekten. Ze helpen onze glycemische balans (suikers) en onze lipidenbalans (vetten) te verbeteren en helpen zwaarlijvigheid en hart- en vaatziekten te bestrijden.

Ze helpen ons lichaam om moleculen af ​​te scheiden waarmee we kanker beter kunnen bestrijden. Ze werken in op ons calciummetabolisme, versterken onze botten en verminderen ons risico op nierstenen. Ze verminderen in het laboratorium de ophoping van bepaalde eiwitten die voorkomen bij de ziekte van Alzheimer en Parkinson. Ze helpen ook om sommige van onze intellectuele capaciteiten te behouden, zoals onze cognitieve functies, met name dankzij cafeïne, en onze stress te verminderen dankzij hun antioxiderende effecten.

Meer onbekend effect, ze hebben belangrijke antiseptische eigenschappen. Lokaal verbeteren ze inderdaad onze mondgezondheid door ons te beschermen tegen de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor gaatjes en gingivitis. Ten slotte heeft thee een impact op onze darmflora door de micro-organismen te selecteren die het nuttigst zijn voor onze gezondheid.

Dit onderzoek wordt echter voornamelijk uitgevoerd op gekweekte cellen en bij dieren en moet nog worden aangetoond bij mensen om een ​​verband te kunnen leggen tussen theeconsumptie en de preventie van bepaalde kankers, diabetes, cardiovasculaire of neurodegeneratieve ziekten. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat regelmatige theeconsumenten vaak een meer evenwichtige en gezonde levensstijl hebben die bijdraagt ​​aan de gezondheidsvoordelen van thee en aan het verlengen van hun levensverwachting. Dus, om beter te leven, kan de wetenschap de dagelijkse consumptie van thee alleen maar aanmoedigen!

5 Goede redenen om lid te worden

Word Lid

Ruimste aanbod

Persoonlijke matching

Direct contact

Gratis advies

Franchise Academy

The choice is yours Net als andere websites, houden we ook van cookies. De cookies die we gebruiken dienen voornamelijk om jouw ervaring op onze website te verbeteren. We gebruiken ook cookies omdat we graag meten hoe onze website wordt bezocht. We plaatsen deze cookies alleen wanneer je voorafgaande toestemming hebt gegeven.