Carrefour - Video April

Europees consumentenklimaat in stijgende lijn

Langzaam maar zeker herstelt Europa zich van de financiële en economische crisis. In vrijwel elk Europees land groeide de economie duidelijk in het vierde kwartaal van 2014. Ook voor dit jaar zien de vooruitzichten er goed uit. De positieve trend heeft zijn effect op het consumentenklimaat.

GFK, expert in marktonderzoek, deed een onderzoek naar het consumentenklimaat bij 40.000 personen in 15 Europese landen.

Daaruit blijkt dat de stemming in West- en Zuidoost- Europese landen is in sommige gevallen aanzienlijk verbeterd. Zo hopen de Grieken op belangrijke economische verbeteringen en een stijging van de lonen. Het beeld in Oost-Europa wordt daarentegen beïnvloedt door het conflict in Oekraïne en de daardoor voortvloeiende sancties.

Toch is de stemming van de Europese consument over de hele lijn positief. De eerste drie maanden van 2015 steeg de indicator met 4,3 punten naar 9,8 punten in maart. Dat is de hoogste waarde sinds april 2008.

De Belgische economie is het afgelopen jaar niet zo snel gegroeid als in veel andere EU-lidstaten. Experts verwachten voor dit jaar een gelijkaardige situatie. De economische verwachtingen van Belgische consumenten houden slechts een bescheiden groei in. De inkomensverwachting en de koopbereidheid zijn wel gestegen. Toch lijken de Belgische consumenten een beetje terughoudend wat betreft het doen van grote aankopen.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis