VDBK - Februari/April

Einde sperperiode, daarom niet van solden

Comeos, de federatie voor de handel en de diensten, was al langer vragende partij om juridische duidelijkheid te scheppen rond de sperperiode. “De wetgeving (een sperperiode van drie weken) was een compromis tussen die handelaars die de sperperiode van zes weken wilden houden, en diegene die er géén wilden”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Van in het begin zijn er problemen geweest met de navolging: Europa laat toe dat je met een sperperiode de concurrentie beschermt, maar niet dat je ze zou invoeren om de consument te beschermen. En niemand leek het eens te zijn met de interpretatie van de Belgische wet. Cassatie heeft daar nu een einde aan gemaakt, na talloze eerdere vonnissen van lagere rechtbanken. Hopelijk is de juridische strijd nu gestreden.”
Solden blijven in januari en juli
In tegenstelling tot wat sommige kranten vandaag in hun koppen beweerden, zet dit vonnis de deur niet wagenwijd open om het hele jaar te solderen. “De solden, in januari en in juli, zijn de enige periodes waarin je kleren, schoenen en lederwaren ook met verlies mag verkopen”, zegt Michel. “In de sperperiode mocht je ook al kortingen geven, maar mocht je die niet aankondigen of afficheren. In de nieuwe situatie zal dat laatste wel mogen – maar echte solden met superkortingen tot 70 of 80 procent, zullen nog altijd beperkt blijven tot de traditionele koopjesperiodes.”
Die soldenperiode is voor àlle handelaars van groot belang. “Het is haast een sociaal fenomeen geworden”, zegt Michel. “Mensen wéten dat ze dan echte koopjes kunnen doen, handelaars weten dat ze een laatste kans hebben om hun collectie van de hand te doen.”
Of de kracht van die koopjesperiodes zal worden uitgehold, valt nog af te wachten. “Eigenlijk was dat voor een deel al het geval, met de braderieën en de koppelverkoop in juni en in december”, zegt hij. “Winkels zullen nu inderdaad net voor de solden al kortingen kunnen geven – maar ze mogen dus nog steeds niet met verlies verkopen.
Bovendien moeten ze de kortingen in de solden berekenen op de laagste prijs die ze net voor de solden hanteerden. Als je dus op 31 december een stuk van 100 euro aan 70 euro verkoopt, moet je je soldenkorting berekenen op 70 euro – en niet op 100.”
Bron : Comeos

Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis