Carrefour - Maart Videochat

Eerste lage-energiewinkel van Colruyt in België opent in Wépion

Een goede isolatie, een weloverwogen oriëntatie en een ingenieus ventilatiesysteem zijn de voornaamste factoren voor het succes van een energiezuinig gebouw.
Hermetisch afgesloten en een optimale ventilatie
Bij de bouw van Colruyt Wépion werd veel belang gehecht aan de isolatie en ventilatie. Een goede isolatie is trouwens niet mogelijk zonder luchtdichtheid en verluchting. Dankzij een sas aan elke ingang gaat in de winter nauwelijks warmte verloren. De koude lucht blijft buiten, de warme binnen (en omgekeerd in de zomer). En dankzij een systeem van warmterecuperatie vraagt de winkel twee keer minder verwarming.
Een slimme oriëntatie
De architecten hebben het achterste gedeelte van de winkel, met de versmarkt en de beenhouwerij, precies in het noorden neergepoot, tegen de bestaande berm. Daardoor blijven die afdelingen - die het meeste energie verbruiken – goed koel.
Een groen dak
De nieuwe Colruyt Wépion is perfect geïntegreerd in de stedelijke omgeving en geeft met zijn groene dak een extra groene toets aan het landschap. Het dak is bezaaid met mossen, grassen en vetplantjes, waardoor de winkel in de zomer niet oververhit raakt en de afvoer van het regenwater wordt vertraagd (het wordt opgenomen door de planten of verdampt, de rest vloeit weg in een regenput).
Waterzuivering
Het gezuiverde water en het regenwater worden via de bodem opgevangen in een regenput. Op die manier raakt de riolering niet overbelast.
De kracht van de zon
Op het dak van de winkel liggen 310 zonnepanelen met een totaal vermogen van 75 kWh. Daardoor kan de winkel op zonnige dagen volledige functioneren op zonne-energie. Ze produceren jaarlijks tot 67.000 kWh, of het gemiddelde jaarlijkse energieverbruik van 20 gezinnen.
De toekomst kleurt groen
Dankzij de uitstekende isolatie is Colruyt Wépion nu al conform de Europese wetgeving van 2020. Deze lage-energiewinkel is bovendien geen alleenstaand project. Zodra de nieuwe technieken succesvol blijken op ecologisch, economisch en sociaal vlak, zal Colruyt Group ze toepassen in zijn nieuwe winkels.
Nieuwe winkels zullen geen kopie zijn van die in Wépion, maar duurzame, weloverwogen winkels. Colruyt Wépion is alvast een eerste belangrijke stap in dit leerproces.
Bron : Colruyt

Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis