Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Een bedrijf beginnen in een onbekende branche?

Een frisse blik loont
Nu digitale ontwikkelingen elkaar sneller opvolgen dan ooit, staan veel branches aan de vooravond van grote disruptieve veranderingen. Iemand die al twintig jaar in dezelfde bedrijfstak werkt, zal die ontwikkelingen niet altijd even goed aan zien komen. Een buitenstaander met een frisse blik kan dat beter. 

Bovendien is er een reden dat je in een bepaalde branche actief wilt worden. Je ziet een oplossing voor een probleem dat jezelf of iemand die je kent is overkomen. Zonder ballast van een ‘slechte ervaring' kun je direct aan je oplossing gaan werken.

Maar denk elke stap goed door
Maar hoe revolutionair je idee ook is, je blijft een nieuweling binnen een branche. Stel je goed op de hoogte van hoe bepaalde processen werken. Een beginnersfout heb je namelijk zo gemaakt.

De mannen achter Bucketfeet hadden bijvoorbeeld een goed idee om designs van artiesten op sneakers te printen. Ze vergaten alleen bij hun eerste bestelling dat je 2500 schoenen wat lastig in je garage kwijt kunt. Ook hadden ze van elke maat precies evenveel besteld, waarbij de veelvoorkomende maten natuurlijk het snelste uitverkochten.

Breng een expert aan boord
Een slimme manier om beginnersfouten te voorkomen is door een expert met ervaring in de branche aan boord te brengen. Dat kun je op heel veel verschillende manieren doen. Door het bedrijf samen met een expert op te richten (maar pas op voor twee kapiteins op één schip), maar ook bijvoorbeeld door experts te vragen voor een adviesraad. Indien u een idee/concept uitwerkt die franchiseerbaar is, betrek dan een franchise expert bij het begin van uw ontwikkeling.

Blijf zelf de koers van je bedrijf bepalen 
Heb je een slim en vernieuwend idee binnen een branche waar je nog niet zoveel vanaf weet? En geniet het enig succes? Grote kans dat er dan ook bestaande partijen of investeerders willen meeprofiteren. De vraag is echter hoeveel je daar zelf aan hebt. Ga niet te snel op zoek naar kapitaal wanneer je je bedrijf op eigen kracht kunt uitbouwen.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis