Carrefour - Maart Videochat

Dubbel zoveel valse biljetten in omloop tijdens eerste zes maanden van 2013

Tijdens de eerste helft van dit jaar werden er 21.580 valse bankbiljetten onderschept. Dat zijn er dubbel zoveel als in 2012, toen er tijdens het ganse jaar 22.433 biljetten werden onderschept. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. NSZ-voorzitter Christine Mattheeuws: “Dat is erg veel en daarom willen wij alle handelaars en zelfstandigen oproepen tot waakzaamheid.” Vals geld blijkt bovendien momenteel voornamelijk welig te tieren in België, want wereldwijd bleef het aantal onderschepte valse eurobiljetten tijdens het eerste halfjaar van 2013 grosso modo stabiel (317.000 tijdens de eerste zes maanden van 2013 versus 531.000 valse eurobiljetten in heel 2012).

Valsmunterij krijgt een steeds professioneler karakter waardoor de nagemaakte biljetten ook steeds minder opvallen. Jammer genoeg blijkt dat bepaalde detectietechnieken niet altijd even onfeilbaar zijn. Sommige UV-lampen zijn niet langer betrouwbaar omdat de uv-imitaties op bankbiljetten steeds vernuftiger worden. Ook bepaalde controlestiften voldoen vaak niet. Daarom raadt NSZ aan om biljetten goed te bekijken, te betasten en te kantelen (de zogenoemde voel-kijk-kantel-methode). Op het zicht en op de tast kunnen handelaars doorgaans snel zien of het om een namaakbiljet gaat. Ook met infrarooddetectoren kan vals geld gemakkelijk getraceerd worden. Een goed toestel kost tussen de 100 en 200 euro, maar kan handelaars heel wat leed besparen.

Het zijn vooral biljetten van 50 euro (70 procent van alle onderschepte valse biljetten in België tijdens de eerste zes maanden van 2013) en 20 euro (21 procent) die worden nagemaakt. Biljetten met een grotere waarde worden gevoelig minder nagemaakt, al is de opmars van nagemaakte biljetten van 500 euro (4 procent) wel opvallend. Biljetten van 5 euro (0,1 procent) en 10 euro (0,6 procent) vallen dan weer amper in trek bij valsmunters.

NSZ raadt handelaars die een vals biljet in handen krijgen aan om meteen de politie verwittigen. Dat is overigens verplicht. De politie zal het vals biljet in beslag nemen, terwijl dat biljet niet wordt vergoed. Wel kunnen zelfstandigen zich laten verzekeren tegen vals geld. Het biljet snel weer in omloop brengen is geen optie. Wie bewust een vals biljet gebruikt, riskeert immers een celstraf.

Bron : NSZ


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis