Volg hier uw Gratis Webinar naar Franchise ondernemer

Franchisenemer worden is een strategische keuze en vergt een goede voorbereiding

Realiseert u zich dat:
U om franchisenemer te worden in elk geval tegen onzekerheid moet kunnen en dat dit ook geldt voor uw partner en uw gezin. Betrek hen daarom bij het besluitproces.
Vooral formules met een duidelijke identiteit, waarin zaken strak geregeld zijn, het goed doen. Welke zaken dat precies zijn, verschilt per formule. Veelal gaat het om de inkoop, marketing, financiële processen, automatisering, e-commerce, afspraken nakomen en de wijze waarop de begeleiding en coaching van franchisenemers wordt verzorgd;
U als franchisenemer voor een belangrijk deel zelf bepaalt of u succesvol bent. Tenminste, als het concept en het management achter het concept, goed is. Vaak wordt er door de franchisegever veel werk uit handen genomen, zodat u kunt doen waar het om gaat: “lekker ondernemen en geld verdienen”.

Wees kritisch
Weet wat samenwerking op franchisebasis betekent, wat de voor- en nadelen zijn, wat de rol- en taakverdeling is en welke wet- en regelgeving van toepassing is. Over één nacht ijs gaan is onverstandig, daarvoor zijn de belangen, ook bij franchisen te groot. Het gaat namelijk om lange termijnverplichtingen. Dus oriënteer u uitvoerig, wees kritisch en zorg dat u alle benodigde informatie en documentatie ook daadwerkelijk krijgt. Dit betreft niet alleen de franchiseovereenkomst, maar ook zaken als het franchisehandboek, financiële cijfers van de franchiseorganisatie, informatie over het verdienmodel, de omzet-, kosten- en winstprognoses en benchmarkcijfers.

Stel veel vragen, ook aan uzelf. Om te beginnen met de vraag of franchise wel voor u de juiste samenwerkingsvorm is? U moet u immers conformeren aan een formule en dat moet bij u passen. Kijk dus kritisch naar uzelf.

Juiste match, een wederzijdse screening
Bent u ervan overtuigd dat franchise uw vorm van ondernemen is? En weet u welke franchisevorm (hard of soft) en sector of branche bij u passen en wat u verder nog belangrijk vindt? Dan is het vervolgens de vraag welke formules op zoek zijn naar nieuwe ondernemers. StartenVoorJezelf is onderdeel van De FranchiseAdviseur en heeft goed zicht op alle franchise-ontwikkelingen in Nederland en kan u verder helpen in het vinden van een passende formule. Indien nodig speelt De FranchiseAdviseur het kritisch geweten. Wij screenen formules (ook financieel), overeenkomsten, handboeken, exploitatieprognoses en staan u terzijde in vervolgstappen om tot de juiste match te komen.

Weloverwogen keuze

Heeft u een aantal formules op het oog? Verzamel dan alle relevante informatie. Stel u daarbij niet te snel tevreden. Vraag door en blijf kritisch. Niet alleen wat betreft het franchisecontract, handboek en de cijfers, maar ook wat betreft de praktische wijze van samenwerking. Praat met verschillende mensen uit de franchiseorganisatie, om erachter te komen of u zich prettig voelt binnen de cultuur van de formule. Ga niet alleen af op het goede gevoel en gesprekken, maar teken pas een samenwerkingsovereenkomst, als de afspraken zakelijk en professioneel in elkaar steken en cijfers het succes bevestigen. Neem vooral de tijd om een goede keuze te maken en zorg ervoor dat alle vragen zijn beantwoord en u echt weet wat u te wachten staat. Op dat moment weet u dat de basis goed zit en u met vol enthousiasme en “vol gas” aan de bak kunt.

De do's
• Zorg dat u voor uzelf helder hebt wat u zoekt en wat de vereisten zijn.

• Praat indien mogelijk met zoveel mogelijk franchisenemers.

• Praat met de franchisegever en bereid het gesprek goed voor met vragen die voor u belangrijk zijn en vraag vooral ook door.

• Leer zoveel mogelijk mensen binnen de franchiseorganisatie kennen.

• Praat in uw eigen netwerk met mensen van wie u hulp en advies kunt verwachten.

• Vergelijk voor zover mogelijk verschillende franchiseorganisaties in dezelfde branche.

• Ken uw talenten, maar ook uw verbeterpunten om een goede inschatting te maken of het een perfecte match is.

• Bij twijfel …… ga verder op onderzoek uit en plan zoveel gesprekken als nodig. Ondernemen is risico nemen maar dan bij voorkeur graag wel een ingecalculeerd risico.

 

De dont's
• Stappen/keuzes forceren door tijdsdruk. Neem de tijd voor onderzoek en meerdere gesprekken.

• Uzelf rijk rekenen en de financiële aspecten onderschatten. Calculeer met ruime marges in verschillende scenario's.

• Bezuinigen op deskundig advies. Neem een franchiseadviseur in de arm en laat hem het kritisch geweten zijn. Natuurlijk zijn hier kosten aan verbonden, maar uiteindelijk zal hij u geld opleveren en ook hier is voorkomen beter dan genezen.

• Meningen en adviezen vanuit uw netwerk opvolgen, zonder gedegen onderzoek. Het blijft uiteindelijk uw eigen keuze en verantwoordelijkheid.

• Een overeenkomst tekenen die niet helemaal aansluit bij uw wensen. Bedenk dat er veelal meerdere formules zijn waarbij aansluiting mogelijk is. Neem voldoende tijd en neem geen beslissing onder tijdsdruk.

 

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis