VDBK - Januari website NL

Domino's werkt met drones om pizza's te leveren

Domino's hoopt daarmee het eerste bedrijf te zijn dat goederen levert met een drone en probeert zo de dienst Alphabet van Amazon en Google de loef af te steken.

De luchtvaartautoriteiten van het Verenigd Koninkrijk, de VS en Nieuw-Zeeland hebben de regelgeving voor vluchten op lage hoogte recent aangepast. Nieuw-Zeeland was in 2015 het eerste land ter wereld dat bedrijven de toestemming gaf om leveringen met drones uit te proberen.

"We hebben altijd gezegd dat het geen steek houdt dat een machine van twee ton een bestelling van twee kilogram levert," zegt Don Meij, CEO van Domino's, die hoopt dat drones op termijn de plaats kunnen innemen van de wagens die het bedrijf momenteel gebruikt voor leveringen.

"We plannen een gefaseerd proefproject dat afhangt van de toestemming van de Burgerlijke Luchtvaartautoriteit, terwijl zowel Domino's als (dronefabrikant) Flirtey gaandeweg ontdekken wat de mogelijkheden van leveringen met drones zijn voor onze producten. Maar dit idee is niet uit de lucht gegrepen. Het gaat om een samenwerking met de regulatoren en Flirtey om dit tot een realiteit voor onze klanten te maken," aldus Meij.

Volgens de CEO vormen de drones een rechtstreeks antwoord op de toenemende vraag van klanten om pizza's aan huis te laten leveren. Het bedrijf heeft ook toestemming aangevraagd om de drones te testen voor leveringen in onder andere België en Nederland.

Eens de wettelijke toestemming er is, moeten Domino's en Flirtey nog bekijken hoe ze "gevaren zoals elektriciteitskabels, bewegende voertuigen en spelende kinderen in de achtertuin" aanpakken, vertelt Philip Solaris, directeur van dronebedrijf X-craft Enterprises aan Reuters. "Ik kan echt niet inzien hoe dat idee commercieel haalbaar is, want je hebt letterlijk iemand nodig die meeloopt om de drone ten allen tijde in het vizier te houden," merkt hij op.

Flirtey werkte ook al samen met de Amerikaanse superetteketen 7-Eleven en voerde in juli een testvlucht uit waarbij een drone koffie, donuts en een belegd broodje leverde.

Bron: Demorgen.be


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis