Registreren

Domino's Pizza experimenteert met zelfrijdende auto's, drones en bezorgrobots

Bezorgrobots
Voor de volautomatische bezorging zijn vier Nederlandse piloot steden geselecteerd: Enschede, Gorinchem, Rotterdam en Zutphen. Binnen enkele weken moeten de eerste droids gaan rijden. Domino's Pizza Rotterdam Hoogvliet krijgt de primeur, daarna zijn de andere steden aan de beurt.

Pizza's bestellen gaat gewoon op dezelfde manier, via de website. Tijdens de rit kan de besteller zien waar de Domino's droid zich op dat moment bevindt. Zodra de droid op de juiste bestemming is gearriveerd, kunnen de pizza's d.m.v. een code uit de robot gehaald worden. Terugrijden doet de robot ook automatisch, de robot heeft door zodra de pizza's eruit zijn gehaald.

De robots rijden zelfstandig, maar toch wordt er gemonitord, zodat er op ieder moment de controle kan worden overgenomen indien nodig. Het gaat op dit moment nog om een testfase. 1,5 km is de actieradius, tot zo ver kan een verse pizza's bezorgen.

Uit eerdere berichten bleek al dat Domino's in 2016 experimenteerde met verschillende bezorgrobots op de Universiteit Twente. Toen reed er al een DRU (Domino's Robotis Unit) die pizza's bezorgde. Deze bezorgrobots gaan nu dus echt ingezet worden.

Drones
Ondertussen is Domino's Pizza ook bezig met bezorging via drones, alleen nog niet in Nederland. In Nieuw-Zeeland wordt al met drone deliveries gewerkt. CEO André ten Wolde is hoopvol dat hij aan het einde van dit jaar kan beginnen met de eerste tests.

Zelfrijdende auto's
Eerder hebben Ford en Domino's de handen ineen geslagen voor bezorging met autonome voertuigen binnen de Verenigde Staten. De pizzaformule start volgende maand met de pilot in Michigan. Dit betreft een pilot een Ford Fusion Hybrid auto. Een willekeurig groep klanten krijgt de komende weken de kans om voor pizzabezorging via de zelfrijdende auto te kiezen. Deze pilot wordt niet volledig ongecontroleerd uitgevoerd. Er zit nog wel een technicus achter het stuur. Domino's Pizza wil uitvinden hoe klanten reageren op deze vorm van bezorging. Het is nog onduidelijk wanneer en of deze technologie in Nederland zal worden toegepast.

 

 


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis