Adopt - Juli/Augustus/September 2022

Dit verandert voor u in 2017

Elk jaar verblijdt onze overheid ons met de nodige wijzigingen in regelingen en belastingen. Dit jaar is geen uitzondering. Hieronder een aantal van de wijzigingen op een rijtje.

Je mag later met pensioen!
Gelukkig vinden we allemaal ons werk zo leuk dat we toch al niet wilden stoppen. Per jaar komen er drie maanden bij de formele pensioenleeftijd bij. Dat betekent dat werkenden officieel achter de geraniums mogen op de mooie leeftijd van 65 jaar en 9 maanden. Wilt u weten wanneer u mag? In deze tabel kunt u het precies terugvinden.

DGA
Over pensioenen gesproken: per 2017 zou er een wijziging komen voor het pensioen in eigen beheer van DGA’s. Deze wet is echter nog niet aangenomen. De Eerste Kamer heeft op verzoek van staatssecretaris Wiebes de stemming uitgesteld.

Startups
De overheid ziet gelukkig nog steeds brood in ondernemers en komt dus met een stimuleringsregeling voor start-ups. Voor startende ondernemingen is een extra budget van 23 miljoen vrijgemaakt. Start-ups in het MKB kunnen hier samen met private investeerders aanspraak op maken.

Daarnaast is het verplichte loon voor de DGA van een start-up verlaagd naar het minimumloon in plaats van 44.000 Euro, om meer investeringsruimte binnen de start-up te maken.

Auto en belasting
De leaseauto is altijd een fijn instrument om de schatkist te spekken. De bijtellingspercentages zijn per 2017 aangepast op basis van de CO2 uitstoot. Benieuwd voor welk percentage u dit jaar wordt aangeslagen? Op deze pagina vindt u de complete tabel.

De wet DBA
Elke ZZP'er kent hem: de wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties. Voorlopig is deze uitgesteld omdat het beoogde resultaat niet zou worden behaald. In Den Haag werkt men nu koortsachtig aan een vervanging. Wanneer die gaat komen is nog onzeker.

Zaken doen met de overheid
Wanneer u diensten of goederen levert of wil leveren aan de overheid dan ben u vanaf dit jaar verplicht om een E-factuur te sturen. Dit geldt voor nieuwe inkoopovereenkomsten overigens. Hou hier rekening mee want anders blijft uw factuur onbetaald.

Ingangsdatum
Dit waren een aantal van de nieuwe wetten, regels en fiscaliteiten. Let op, er zijn er meer! We hebben alleen belangrijkste voor u op een rijtje gezet. Voor alles geldt dat de wijzigingen in principe op 1 januari 2017 ingingen. Sommige wijzigingen wachten echter nog wel op goedkeuring door de Tweede en/of Eerste Kamer. Wilt u de actuele stand van zaken of een completer overzicht? Die kunt u vinden op deze pagina


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis