Een bekende valkuil voor Nederlandse ondernemers is denken dat ze België er wel even bij doen. Maar ondanks dat we (deels) dezelfde taal spreken, zijn er wel degelijk cultuurverschillen. In dit artikel lees je hoe je toch succesvol zaken doet in Vlaanderen of heel België.
Knopen doorhakken? Of even rustig nadenken?
Een Nederlandse en een Vlaamse ondernemer zitten in een restaurant. Ze praten over koetjes en kalfjes, maar later komt het gesprek op gemeenschappelijke zakelijke belangen.
Mooi! Denkt de Nederlandse ondernemer. Je moet het ijzer smeden als het heet is. En hij probeert tot een aantal concrete afspraken te komen.
De Vlaamse ondernemer is alleen nog lang niet zo ver. Hij wil na het gesprek nog eens rustig nadenken en eventueel vervolgvragen stellen.
In plaats van te zeggen: “Ik ga nu niet beslissen, dat doe ik wel op…” zal hij de Hollandse dadendrang op subtiele wijze proberen te ontmoedigen “Dat is interessant. We zullen eens zien”, waarop de Nederlander nog harder aandringt. Gevolg? Beiden verlaten ontevreden het restaurant.
Dit is hoe je eerst vertrouwen opbouwt
Als je naar de cijfers kijkt, zie je dat Belgen gemiddeld veel meer geneigd zijn om risico te mijden (94%), dan Nederlanders (53%). Dat betekent dat een Vlaamse ondernemer veel minder snel een samenwerking aangaat voordat hij een goed begrip heeft van alle voordelen en mogelijke risico’s. Een voordeel is wel weer dat Belgen ook minder snel zullen overstappen als ze eenmaal met je samenwerken.
Het is dus belangrijk om eerst vertrouwen op te bouwen, voordat je zaken gaat doen. Dat doe je op de volgende manieren:
Maar maak je niet teveel zorgen
De grootste fout die Nederlandse ondernemers maken is dat ze de cultuurverschillen tussen (vooral) Vlaanderen en Nederland volledig negeren. Als je bewust bent van de verschillen, is het niet erg om verder jezelf te zijn. Je hoeft niet ineens ‘plezant’ en ‘amai’ te gaan zeggen. Over het algemeen kunnen Vlamingen en Hollanders prima overweg.
Reageren