Eat Salad - April / Mei 2022

Conjonctuurbarometer : prijzen na kassa dalen

De prijzen in de winkels – de shop index – blijven al sinds 1992 quasi structureel onder het niveau van de index. Dat betekent dat de prijzen wel stegen, maar trager en minder dan de index. Sinds maart zit de shop index echter helemaal in het rood: dat betekent dat de prijzen nu al bijna een half jaar lang dalen. Dat is niet meer gebeurd sinds 1993 – alleen in 2009 flirtte de sector even met een deflatie.

Deze uitzonderlijke situatie wordt veroorzaakt door de lage index en de harde concurrentiestrijd in de sector. Het beschikbaar inkomen van de Belg daalt met 0.3%, hoewel de spaarquota zeer hoog blijven – we schatten het op 14,8% voor 2014. De druk van de consumenten, die op zoek gaan naar de laagste prijzen, zorgt voor een hevige concurrentiestrijd in de handel. Dus dalen de prijzen aan de kassa – en komt er nu wel ongezond veel druk op de marges.

De aankoopprijs van de handelaar is quasi ongewijzigd, en de kosten dalen niet – zoals de personeelskosten. Bij het begin van de crisis, in 2008, leverde de sector al bijzonder zware inspanningen om de werking te rationaliseren, en kosten te besparen. Daardoor hield de handel vrij goed stand in de crisisjaren – tot vorig jaar.

Bron :Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis