ActionCOACH - December/Februari

Comeos steunt C&A Nieuwstraat wel: wet voorziet uitzondering

De feiten: zaterdagmorgen woedde een brand in de kelder van de C&A-winkel aan de Brusselse Nieuwstraat. De complete voorraad kleren in de winkel en in de voorraadruimte, is aangetast door de brandgeur. C&A besliste daarom om die stock te liquideren, en met vijftig procent korting aan te bieden. Voor Comeos, waar C&A is bij aangesloten, is dat een perfect te verantwoorden reactie.
“Bij dit soort brandschade heeft de handelaar vier opties”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Ofwel doet hij alsof zijn neus bloedt, en verkoopt hij de kleren zonder meer. Maar dat zou puur bedrog zijn: de klanten die thuis de brandgeur waarnemen zouden, geheel terecht, die kleren terugbrengen. De tweede optie: de complete voorraad vernietigen. Dat is niet alleen een financiële ramp, maar ethisch ook nog eens moeilijk te verdedigen. De derde mogelijkheid is de verzekering aan te spreken. Andere winkeliers die dat in dit soort gevallen deden, beklaagden zich die stap echter: het is een komen en gaan van verzekeringsexperten die het niet met elkaar eens geraken over de schadebepaling. Het resultaat is dat de winkel soms weken lang gesloten moet blijven, tot de expertises allemaal zijn afgelopen. Zeker in deze periode van het jaar – december is de drukste maand – is het dicht houden van een winkel in de Nieuwstraat quasi onmogelijk.”
Dat brengt ons bij de vierde en laatste optie: de stock liquideren, en met een korting verkopen. “De wet op de marktpraktijken en consumentenberscherming voorziet wel degelijk een uitzondering”, zegt Dominique Michel. “Artikel 24, paragraaf 7 stelt duidelijk dat een uitverkoop mag: ‘een ramp bracht ernstige schade toe aan de gehele of een belangrijk gedeelte van de voorraad goederen van de onderneming'. De tijd was er nu niet om de economische inspectie tijdig in te lichten, maar we rekenen op begrip: dit zijn echt wel uitzonderlijke omstandigheden.”
Kritiek en klachten ongepast
De klachten die middenstandsorganisaties tegen C&A indienen, noemt Dominique Michel ongepast. “De profileringsdrang van die organisaties heeft het hier duidelijk gewonnen van het gezond verstand – ze namen blijkbaar zelfs niet de tijd om de wet duidelijk na te lezen. Het is namelijk niet zo dat C&A hier een gouden zaak doet, of de solden vroegtijdig inzet. Iederéén weet dat je tijdens de solden – die op drie januari starten – maar een deel van de collectie met korting kunt kopen. Nu moet C&A de complete voorraad in die winkel aan vijftig procent laten gaan. Dat is een financiële aderlating. Ik kan niet begrijpen dat organisaties, die beweren de handelaars te vertegenwoordigen, een aanval lanceren op een handelaar die dergelijke ramp probeert te boven te komen. Dat is ongezien en ongehoord.”
Bron : Comeos

Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis