Neem Gratis deel aan de virtuele "Home & Garden" Franchise beurs op 24 maart

Comeos : Nieuwe regels waardetransporten treffen de handel

Een nieuw reglement, opgesteld door de Minister van Binnenlandse zaken, legt de sector van de waardetransporten strengere regels op. Om de strijd tegen fiscale fraude op te drijven, moeten waardetransporteurs de identiteit van de begunstigde controleren en moet de klant bijkomende vragenlijsten invullen.

“Voor grote handelszaken, die door de feiten haast verplicht worden om een beroep te doen om geldtransporteurs, zal dit de kost nog extra opdrijven”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Er wordt ons een nieuwe administratieve last opgelegd, en de transporteur zelf zal zijn extra aanwervingen aan ons doorrekenen. We zijn vanzelfsprekend gewonnen voor een strenge aanpak van fiscale fraude – maar hier gooit de regering het kind met het badwater weg. Want zoals zo vaak, zal de klant de dupe zijn: hij betaalt uiteindelijk de last van die overdreven reglementitis. De handelaar die de kost niet aan de klant wil doorrekenen, zal gewoon geen beroep meer doen op geldtransporten. Wat de veiligheid niet bepaald ten goede komt.”

Geen overleg

Comeos is al geruime tijd vragende partij om de waardetransporten samen met alle betrokkenen te evalueren. “Om te beginnen is er nauwelijks concurrentie op die markt: er is maar één dominante speler meer”, zegt Dominique Michel. “Door de overdreven reglementering op het gebied van ontwaardingssystemen, verplicht aantal bewakingsagenten en de wapendracht, krijgen concurrenten hier geen voet aan de grond. En dat drijft de prijzen natuurlijk op. Bij stakingen zorgt dat gebrek aan concurrentie ook meteen voor potentiële veiligheidsrisico's.”

Maar de reglementering zelf was voor Comeos ook voer tot discussie. “Het is gewoon te complex en te duur om een beroep te doen op geldtransporten”, zegt Michel. “We hebben de problematiek al herhaaldelijk aangekaart bij Binnenlandse zaken. Zonder gevolg – integendeel. Vreemd genoeg stellen we nu vast dat het nog ingewikkelder en nog duurder wordt gemaakt – zonder enig overleg. Dit is een bizarre manier van beleid voeren.”

Bron : Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis