Yves Rocher - Q4 2021

Comeos : Handel, geen staking, wel blokkades (1)

Staking van het vakbondsapparaat, niet van de werknemers
“De tactiek van de vakbonden was heel snel duidelijk”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Werkwilligen worden de winkels binnen gelaten, waarna een piket van drie mensen – niet zelden afgevaardigden die niet eens in het bedrijf werken – de klanten buiten houdt. De piketten zijn bijzonder klein, wat er nog maar eens op wijst dat er geen draagvlak was voor deze staking. Dit is een staking van het vakbondsapparaat, niet van de werknemers. In sommige Waalse winkels worden de deuren van winkels gesaboteerd: ze spuiten een lijm in het slot, waardoor de deur moet vervangen worden. Dat is ongehoorde sabotage. ”
In Vlaanderen sof, in Wallonië beperkt succes
De oproep tot nationale staking van de vakbonden is in de Belgische handelszaken nauwelijks opgevolgd.
In Brussel en Wallonië zijn zeven van de tien winkels open,
in Vlaanderen blijven zelfs meer dan negen op tien winkels open.
Het winkelpersoneel legt de stakingsoproep, niettegenstaande de grote druk van de bonden, dus massaal naast zich neer.
Schade: dertig miljoen euro
We ramen de schade op dit moment op dertig miljoen euro. “Er zijn drie grote kostelementen”, zegt Michel. “Er is het rechtstreekse verlies van gesloten winkels: wat je vandaag niet verkoopt, zul je morgen niet per definitie recupereren. Ten tweede is er de loonkost. Wanneer je mensen in je winkel zijn en willen werken, maar de toegang tot die winkel voor klanten wordt door enkelingen geblokkeerd, moet je de lonen van de werkwilligen betalen. En in de derde plaats is er het verlies van vooral de verse voedingswaren. Die zijn in de gesloten winkel blijven liggen, zaten vast in transporten of geraakten de distributiecentra niet buiten. Die goederen moeten nu in de meeste gevallen vernietigd worden.”
Acties brengen jobcreatie in het gedrang
In de handel werken in België 400.000 mensen – en die zijn allemaal het slachtoffer van de stakingsacties. “De Belgische handel is volgens een rapport van de Nationale Bank van België al de minst rendabele van de eurozone”, zegt Dominique Michel. “Uiteindelijk zijn de werknemers en de klanten de dupe van dit soort acties – niet de regering, tegen wie de vakbonden nochtans pretenderen te staken. Onze sector creëert jaarlijks gemiddeld drie tot vierduizend nieuwe banen. Het wordt, door de crisis, al moeilijk om dat cijfer te halen. Uitgerekend de vakbonden maken de jobcreatie nog moeilijker.”
“Handelaars voelen de huidige crisis heel goed”, besluit Dominique Michel. “De consument houdt de vinger op de knip, de marges staan onder druk, de kosten blijven stijgen. In dit soort situaties zouden we er met ons allen moeten aan werken om de situatie te keren, om de toestand te verbeteren. Nu gebeurt het omgekeerde.”
Bron : Comeos

Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis