ixina - Juni 2022

Centrummanager Hasselt pleit voor "omzethuur" tegen leegstand

111 winkelpanden leeg
“Ik wil dat er afspraken komen om jonge ondernemers de kans te geven tegen een aanvaardbare huurprijs te starten”, zegt Christiaan Kastrop in Het Belang van Limburg. Volgens de nieuwe Hasseltse centrummanager, die sinds 2 januari aan de slag is, is zowel de startende handelaar als de verhuurder gebaat bij het principe van een lage basishuurprijs, aangevuld met een gedeelte van de gerealiseerde omzet. Draait de winkel goed, dan profiteert de huisbaas mee; loopt het wat minder, dan moet de handelaar minder huur betalen. “Beter dan een zaak leeg te laten staan”, klinkt het.

Kastrop haalde de mosterd in Nederland, waar de zogeheten ‘omzethuur’ al langer bekend is, en experimenteerde er al mee in 2016: “We hebben dat principe zelf toegepast bij Bamstat, toen we pop-upwinkels in de stationsbuurt hebben uitgebaat. Maar ik denk niet dat vandaag nog iemand op deze manier aan de slag is in Hasselt.”

Volgens de centrummanager staan er liefst 111 winkelpanden leeg in de stad, of zo’n  16% van alle handelspanden. En dat zijn er meer dan wat het stadsbestuur zelf altijd heeft volgehouden. “Wij maken een onderscheid tussen structurele en tijdelijke leegstand”, verklaart schepen Tom Vandeput (CD&V) het verschil. “Structurele leegstand kennen we in de galerijen en op het einde van de Demerstraat, tijdelijke leegstand is er als één winkel sluit en de opvolger klaarstaat om een zaak te openen.”


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis