Registreren

CDA wil toezicht om de sterke positie van supermarkten te beperken

Onlangs liet Ahold Delhaize in de Volkskrant weten leveranciers vanaf 1 januari 2016 minder te gaan betalen. De supermarktcombinatie wil hierover het gesprek aan gaan met zijn honderd grootste internationale leveranciers.

De actie van Ahold Delhaize toont aan dat de twee jaar geleden ingestelde Gedragscode Eerlijke Handelspraktijken dat onderdeel uitmaakt van het Supply Chain Initiative niet werkt. De code stelt contracten te respecteren en geen prijsverhogingen met terugwerkende kracht door te voeren.

En Ahold Delhaize treedt de gedragscode met voeten, aldus Kamerlid Jaco Geurts van het CDA. Deze werkt niet en daarom pleit de CDA'er in het radioprogramma De Ochtend voor het instellen van een voedselscheidsrechter.

“Deze onafhankelijke toezichthouder moet de macht van de supermarkten inperken en onderzoek doen naar misstanden en ook eventueel sancties kunnen opleggen.”

Zo zou de toezichthouder een onderzoek in kunnen stellen naar de prijsverlaging met terugwerkende kracht voor de leveranciers van Ahold Delhaize.

Zo'n orgaan is nodig want door concentratie in de Europese supermarktbranche en het toenemend aantal huismerken groeit de macht van de supermarkt alleen maar verder.

Als voormalig varkensboer ondervond het Kamerlid die macht aan den lijve. “Zijn de prijzen voor varkensvlees hoog dan hoor je de supermarkt niet. Zijn ze laag dan breken ze het contract met de slachterij open om hogere prijzen af te dwingen.”

Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) zegt niets te zien in een voedselscheidsrechter. Er is immers al de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor dit soort zaken.

Delhaize betaalde jarenlang tot 15% meer aan haar leveranciers dan Albert Heijn. Nu beide ketens tot dezelfde groep behoren, wil Ahold Delhaize dat Delhaize diezelfde lage prijs krijgt, en wel met terugwerkende kracht.

Gelens benadrukt dat de actie van Ahold Delhaize in strijd is met de Europese gedragscode voor eerlijke handelspraktijken. De BABM-directeur baseert zich op anonieme getuigenissen. In het openbaar lijken fabrikanten niet te durven klagen.

FNLI-directeur Philip den Ouden signaleert dit ook. “Onze leden klagen niet graag, want ze zijn bang dat dat hun positie aantast. Daarom zijn er geen klachten en zeggen de supermarkten: zie je wel, er zijn geen klachten.”

Ahold Delhaize benadrukt de voordelen van de fusie voor grote leveranciers: “Zij kunnen straks leveren aan één partij en dat is heel efficiënt”, reageert een woordvoerder in de Volkskrant. Volgens CDA-Kamerlid Jaco Geurts overwegen, meerdere landen, zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk om een voedselscheidsrechter in te stellen.

Bron: VMT.nl


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis