Grando Keukens

Btw-verhoging zal averechts effect hebben

Eén van de pistes die de regering bekijkt om de begroting onder controle te krijgen, is een (selectieve) btw-verhoging. “Maar zo'n verhoging zou geen geld opbrengen – het zou de overheid zelfs geld kosten”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “De nieuwe budgetcontrole van eind februari komt er omdat de regering de economische groei met 0,8 procent te optimistisch had geschat. Nu zouden ze de groei helemaal fnuiken met een btw-verhoging – dat is te gek voor woorden.”

Koopkracht

De handel voelt sinds de zomer van 2011 dat de consument de vinger op de knip houdt. De onzekerheid en de angst voor economisch-financiële rampscenario's legt een zware druk op het consumentenvertrouwen. “Uit onze Handelsbarometer bleek dat de helft van de Belgen vreesde dat hun koopkracht in 2012 zal afnemen”, zegt Michel. “Een btw-verhoging is de meest efficiënte manier om die koopkracht effectief te doen dalen: de consument voelt de prijsstijging dan meteen in zijn portemonnee.”


Hoogste btw in regio

Met België zitten we met onze btw-druk bovendien al boven het Europese gemiddelde. “De ons omringende landen pakken het slimmer aan – en kunnen dus bepaalde producten goedkoper aanbieden”, gaat Michel verder. “Nederland en Duitsland zitten aan 19 procent, Frankrijk aan 19.6. Jaarlijks verliezen we nu al 2,5 miljard euro aan inkomsten omdat steeds meer Belgen vaker over de grens gaan winkelen. Een nieuwe btw-verhoging zou onze concurrentiepositie nog verder verzwakken. Voor een winkelkar van 100 euro betaal je dan in Nederland en Duitsland 119 euro, in Frankrijk 119,6 en in België 122 of 123 euro. Een verschil dat telt.“


Loonkost wordt verder aangevuurd

“In Frankrijk wordt de btw-verhoging gekoppeld aan een verlaging van de loonlast”, zegt Dominique Michel. “Vanaf oktober stijgt de btw-voet naar 21,2 procent – maar met die loonkostverlaging wordt het een economische maatregel die de productiviteit moet doen toenemen. In België is het een puur fiscale ingreep – het andere element zijn ze blijkbaar vergeten. De btw-verhoging zou in België de inflatie doen toenemen, waarna de automatische loonindexering de loonlasten weer zou aanvuren. Onze loonkost ligt nu al vijftien procent hoger dan in onze buurlanden – het verschil wordt voor bedrijven onhoudbaar.”

Voor Comeos is het dan ook duidelijk: een btw-verhoging zou onze maatschappij veel meer kosten dan ze ooit kan opbrengen. “Stijgende loonkost, minder consumeren, klanten die over de grens vluchten voor hun boodschappen: het wordt een bijzonder negatief verhaal”, besluit Dominique Michel.

Bron : Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis