DAUMUS

Brico eist 7 miljoen van Brusselse franchisenemer

Brico heeft een van zijn franchisenemers voor de rechter gesleept. De doe-het-zelfketen eist zeven miljoen euro van de Brusselse franchisenemer Benimmo en verkreeg al het ontslag van de zaakvoerders.

7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen

Benimmo Belgium, de uitbater van zes Brico-winkels in Brussel, heeft sinds 2008 een franchisecontract bij de bouwmarktketen. Sinds 2015 stapelen de achterstallige betalingen zich echter op en in oktober vorig jaar had de franchisenemer een schuld van 6,2 miljoen euro openstaan bij de organisatie, die voor het eind van die maand moest worden terugbetaald.

Nadat Brico al had gedreigd om het franchisecontract op te zeggen, trok de doe-het-zelfketen naar de Franstalige handelsrechtbank van Brussel met de vraag om een tijdelijke bewindvoerder aan te stellen voor de winkels, zich beroepend op de faillissementswetgeving. Aangezien de vraag door de rechtbank in eerste aanleg werd verworpen, is Brico vervolgens in beroep gegaan.

Van het Brusselse hof van beroep heeft Brico nu verkregen dat het beheer van het bedrijf wordt overgenomen door twee advocaten, aangesteld als curatoren. De rechtbank acht immers dat er voldoende aanwijzingen zijn die erop duiden dat Benimmo eigenlijk failliet is. De franchisenemer maakte op zijn laatste jaarrekening gewag van 7,2 miljoen euro aan openstaande rekeningen en 13,1 miljoen euro aan schulden.

Faillissementsaanvraag lopende

Aangezien het winkelbedrijf, ondanks zijn oplopende schulden, ook geld bleef doorsluizen naar andere vennootschappen zonder daar melding van te maken, oordeelde het beroepshof dat er niet op te vertrouwen valt dat het bedrijf tussen de faillissementsaanvraag en de eventuele uitspraak van het faillissement eerlijk zou handelen. Het stelde daarom twee bewindsvoerders aan, die voor de verdere afhandeling moeten zorgen.

De Brico-franchisenemer stelt volgens de laatste jaarrekeningen 55 medewerkers tewerk en beschikt over zes bouwmarkten in Brussel. Wat hun verdere toekomst zal zijn, valt af te wachten. Brico kreeg van de rechtbank 15 dagen de tijd om het faillissement uit te spreken over zijn franchisenemer.

Bron: Retaildetail


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis