Alvo - April/Mei

België moet koopjeswet versoepelen

Om kleine fashionspelers te beschermen tegen grote concerns die flink kunnen stunten met kortingen, gelden bij onze zuiderburen twee uitverkoopperiodes die wettelijk vastgelegd zijn. De zogenoemde solden zijn van 2 tot en met 31 januari en van 1 tot en met 31 juli.

Retailers mogen hun kleding dan flink afprijzen, maar in de vier weken voorafgaand aan deze periodes geen reclame maken voor de prijsverlagingen. Ze mogen wel korting verlenen. Een federale overheidsdienst controleert de naleving van de regels en kan boetes uitdelen.
Deze voorwaarden gaan te ver, aldus het hof. De Europese Commissie had de zaak aangespannen, omdat België de Europese regels over oneerlijke handelspraktijken niet juist zou hebben omgezet in nationale wetgeving.

De koopjeswet lag al eerder onder vuur. Zo vond oprichter Luc van Mol van kledingketen ZEB de regels discriminerend en besloot in 2010 zijn producten al voor Kerst af te prijzen. “Ik zie niet wat er oneerlijk is aan het verlenen van kortingen op het moment dat dat commercieel zinvol is”, aldus Van Mol. De rechtbank in Kortrijk verbood ZEB door te gaan met de uitverkoop door een dwangsom van tienduizend euro per overtreding op te leggen.

Bron: ANP/RetailNews


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis