Loola - Augustus/September/Oktober

Belgen te weinig ondernemend

In vergelijking met vorige jaren is het aandeel van landgenoten die een eigen zaak startten gestegen. In 2013 lag dat aandeel op 4,9% en in 2012 op 5,2%. Maar in vergelijking met onze buurlanden scoort België laag. Het Belgisch aandeel van 5,4% ligt bijvoorbeeld een pak onder de 9,5% in Nederland of het gemiddelde van 7,8% in de Europese Unie.

Volgens topman van Unizo, Karel Van Eetvelt, lopen Belgen niet warm om een eigen zaak op te starten. Hij wijst op het belang van nieuwe ondernemers om de welvaartscreatie op peil te houden en om economische groei te stimuleren. Unizo vraagt aan alle overheden om te werken aan een ondernemersvriendelijke omgeving met onder andere een verbetering van het sociaal statuut van zelfstandigen.

Via franchising ligt de drempel om zelfstandig te worden gevoelig lager: het betreft een reeds bewezen formule die zijn winstgevendheid kan aantonen. Verder worden franchisenemers ook ondersteund door de franchisegever die door de jaren heen reeds de valkuilen van een startende onderneming overwonnen heeft. In dit opzicht lijkt een stimulering van reeds bewezen concepten een manier om ondernemerschap in België aan te wakkeren.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis