Maki Maki - Juli-September 2022

Belgen gaan steeds vaker op zondag naar de supermarkt

Zondag wordt een steeds geliefdere dag voor de Belg om naar de supermarkt te trekken. In vergelijking met 2008 steeg de omzet op zondagen van warenhuizen met 3%. Vroeger waren de uitgelezen pieken op woensdagmiddag, vrijdagavond en zaterdag, maar deze vlakken tegenwoordig steeds meer af.

In België zijn er zo'n 500 Delhaizes en 600 Carrefour-verkooppunten die de deuren openen op zondag. Colruyt en Okay houden hun winkels steevast gesloten op deze traditionele ‘rustdag'.

Belgen denken tegenwoordig minder op lange termijn als het aankomt op voeding. Zo werd er vroeger boodschappen gedaan voor een hele week, terwijl consumenten vandaag pas enkele dagen of de dag zelf beslist wat hij eet. Dit maakt buurtwinkels steeds belangrijker. Lokale supermarkten zijn voor de consument makkelijker te bereiken om snel de ingrediënten van het menu van die dag in te slaan, want laat nabijheid en snelheid nu net dé troeven van de buurtwinkel zijn.

Grote ketens mogen hun eigen winkels wettelijk gezien maar vijf zondagen per jaar openen. Daardoor zijn het net de zelfstandige supermarkten die deze zondagopeningen uit kunnen spelen. Bovendien kunnen de zelfstandige Spar, AD en Proxy Delhaizes en Carrefour Express en Market-winkels hun personeel op zondag goedkoper en flexibeler tewerkstellen dan de grote supermarktketens.RS


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis