Carrefour - Maart Videochat

Barre tijden voor de handel 2011 was slecht jaar, 2012 kondigt zich als moeilijk aan

Comeos, de federatie voor de handel en diensten, maakte de balans op van 2011 en blikt vooruit op de nabije toekomst. Vorig jaar startte nog goed, maar na de zomer ging het heel snel bergaf. “Op jaarbasis realiseerde de handel een groei van twee procent”, zegt Dominique Michel, Gedelegeerd bestuurder van Comeos. “Maar die groei is er in de eerste helft van het jaar gekomen – vanaf september voelden we dat de consument uiterst voorzichtig is geworden. De economische crisis, de bankencrisis, de onzekerheid over de overheidsmaatregelen,… Voeg daar de stijgende kosten voor de handelaar aan toe, en het plaatje wordt meteen vrij somber.” “In de meeste sectoren zagen we een groei in volume en in omzet”, gaat Michel verder. “Vooral doe het zelf en telecom deden het goed, met respectievelijk 5,2% en 17,3% omzetstijging. In de voeding steeg het omzetcijfer met 4,8 procent, en veerden vooral de hard discounters op, na een aantal moeilijke jaren.”

Marges onder druk

Maar de stijgingen betekenen niet dat de handelaars ook meer verdienden. Integendeel. “De stijging van prijzen van consumptiegoederen ligt lager dan de inflatie”, zegt Michel. “Onze shop index klopt af op 2,5 procent, de inflatie bedroeg 3,7%. Dit betekent dat de stijgende energieprijzen, grondstofprijzen (voedingsstoffen werden 19 procent duurder) en loonkosten niet integraal aan de consument werden doorgerekend. Die dalende winstmarges zijn jammer genoeg het duidelijkst merkbaar in het aantal faillissementen: vorig jaar gingen 1408 winkels op de fles, dat zijn er 117 meer dan het jaar voordien.”

Minder winkels, maar meer jobs

De tewerkstelling in de handel steeg vorig jaar met 2739 nieuwe banen of 1 procent, en het aantal winkels nam af met 382 – er zijn nu 88.796 winkelpunten. Een winkel is in België gemiddeld 206 vierkante meter groot, en dat is een stijging met 4m². Wat betekent dat vorig jaar vooral kleinere winkels verdwenen. Vooral in de vrijetijdsector (videotheken) gaven handelaars er noodgedwongen de brui aan.

Vertrouwen herstellen in 2012

“De handel is normaal een groeipool voor de economie”, zegt Dominique Michel. “Maar het mangelt momenteel vooral aan vertrouwen. Bij de consument, bij de handelaar - de privé-consumptie zou dit jaar verder afnemen. Alleen het spaarquotum zou stijgen (tot 16,70%), wat eigenlijk een heel slecht teken is. Handelaars verwachten een lagere verkoop, zijn dus ook voorzichtiger met het inslaan van nieuwe voorraden – en zo dreigt de hele economie in een negatieve spiraal verzeild te geraken. “

“Onze prognose voor 2012 is dat, in de huidige omstandigheden, de groei zal stilvallen en er geen nieuwe jobs worden gecreëerd”, besluit Michel. “Dat zou kunnen veranderen indien de overheid, in het kader van het competitiviteitsplan, de juiste maatregelen neemt die het vertrouwen herstellen en een positieve impact kunnen hebben.”

Bron : Comeos


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis