Registreer u nu bij Franchise.be en vind de Match die het beste bij u past!

Banken weigerden O`Cool krediet voor nieuw concept

Halverwege mei bereikten O`Cool en de schuldeisers een akkoord over een terugbetalingsplan en kon de procedure Wettelijke Continuïteit Onderneming (WCO) afgesloten worden. Het bedrijf moest zijn schuldeisers zowat 54 miljoen euro terugbetalen, en zou dat al voor meer dan de helft gedaan hebben. Om een duidelijk en nieuw winkelconcept op te starten, was er echter financiering nodig. De banken zouden O`Cool vorige week geen nieuwe leningen toegestaan hebben. Omdat er geen geld meer was om nieuwe voorraden aan te kopen, had het bedrijf geen andere uitweg meer dan de boeken neer te leggen. Volgens de bron telde O`Cool geen 200, maar ongeveer 140 personeelsleden meer. Het bedrijf zelf liet eerder weten dat het besliste om niet in te gaan op persvragen.


Diepvriesketen O`Cool heeft deze voormiddag op de griffie van de Gentse rechtbank van koophandel de boeken neergelegd. Dat werd bevestigd door de griffie. De boeken werden ook neergelegd voor de naamloze vennootschappen Frost Invest, Be Cool en Naturello, allemaal gevestigd op dezelfde zetel van O`Cool aan de Baarleveldestraat in Drongen.

Rechtbank moet zich nu uitspreken over faillissement
Nu de boeken zijn neergelegd, moet de rechtbank zich uitspreken over het faillissement. De zaak zal allicht ten vroegste morgen na de middag behandeld kunnen worden.

O`Cool, met volgens zijn website nog 51 winkels in België, zit al langer in moeilijke papieren. In het voorjaar van 2012 vroeg de keten bescherming aan tegen de schuldeisers. En nog maar pas in mei dit jaar raakte de keten onder de WCO-procedure ("Wet Continuïteit Ondernemingen") uit, nadat een meerderheid van de schuldeisers zich achter herstelplannen had geschaard.

BBTK hoopt op overnemer
BBTK is niet verrast over de beslissing van O`Cool om de boeken neer te leggen, maar hoopt dat er alsnog een overnemer gevonden wordt. Dat werd gezegd in een eerste reactie. De winkels blijven voorlopig open. Op een bijzondere ondernemingsraad in Drongen deelde CEO Ivan Lippensaan de vakbonden mee dat alle pistes zijn uitgezocht om uit de problemen te geraken. "Het is een spijtige zaak, maar toch geen volledige verrassing", reageert Katrien Degryse (BBTK). "De problemen slepen al meer dan een jaar aan. We hopen met het personeel op een overname en een doorstart. Het is niet uitgesloten dat er zich na het faillissement een overnemer aandient."

ACLVB: "Veel vragen bij 200 resterende personeelsleden" (ACLVB)
De liberale vakbond ACLVB zegt dat de 200 resterende personeelsleden van O`Cool gelaten reageren, maar met heel wat vragen zitten. Na de bijzondere ondernemingsraad trokken afgevaardigden naar de verschillende vestigingen om het nieuws mee te delen. "Vele personeelsleden hadden er rekening mee gehouden dat dit kon gebeuren", aldus bestendig secretaris Johan Vandycke. "Niettemin is de ontreddering groot." Net als de socialistische vakbond, zegt ook de liberale vakbond dat de hoop onder het personeel leeft dat er een overnemer gevonden zal worden. "Daarnaast vragen vele werknemers zich af of de gepresteerde dagen zullen betaald worden. De ACLVB zal deze bezorgdheid overbrengen aan de curator, en het personeel van nabij op de hoogte houden."

Ondertussen is bij de christelijke vakbond ACV te horen dat een beslissing van de banken om geen kredieten meer te verstrekken, ertoe leidde dat het bedrijf onvoldoende liquide middelen had om zijn schuldeisers verder te betalen. De omzet zou de afgelopen maanden ook te klein zijn geweest.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis