Yves Rocher - Q4 2021

Ahold-Delhaize moet Belgische winkels sluiten

Als Ahold en Delhaize willen fuseren, moeten ze winkels verkopen of sluiten, dat zegt de Belgische Mededingingsautoriteit (BMA). In het ontwerpakkoord van de mededinging staat dat Delhaize en Ahold samen te sterk present zouden zijn in een aantal regio's in Vlaanderen. Het gaat dus om competitiviteitsbezwaren. Ahold en Delhaize bevestigen dat een aantal winkels moet worden "gedesinvesteerd".

Volgens de vakbonden gaat het om acht vestigingen van Albert Heijn, goed voor 400 banen. Het gaat om winkels op het Kiel, de Antwerpse Groenplaats, in Oudenaarde, Boortmeerbeek, Leuven en Lokeren. Thomas Vanbiervliet van de liberale vakbond laat weten dat alles eraan gedaan wordt om de tewerkstelling te behouden.

Een woordvoerder van Delhaize bevestigt ook dat de Belgische keten een ‘klein' aantal winkels gaat moeten sluiten. Nicolas Van Hoecke van de Delhaize Groep zegt dat de winkels en het personeel al zijn ingelicht. Het zou niet gaan om eigen winkels maar om franchisewinkels. Concreet zou het om vijf Delhaize-vestigingen gaan die verkocht moeten worden.

Momenteel gaat het om een voorlopig ontwerp. Op 14 maart zou een definitieve beslissing van de mededinging volgen. De goedkeuring van de Belgische Mededingingsautoriteit is nodig om de geplande fusie tussen Ahold en Delhaize af te ronden. Ahold-Delhaize zal door de fusie de grootste warenhuisketen van de Benelux. PB


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis