Registreren

Agence Automobile : Ronald Scheerlinck vormde zijn passie om tot zijn hoofdberoep

Wat ooit een droom was, is realiteit geworden voor de 48-jarige Ronald Scheerlinck. Drie jaar geleden is hij namelijk franchisenemer geworden bij Agence Automobile. Intussen heeft hij twee filialen onder hem en heeft hij daarmee bijna zijn doel van drie franchises bereikt. Franchise.be ging met hem in gesprek over hoe hij deze grote stap beleefde.

Waarom bent u franchisenemer geworden bij Agence Automobile?

Ik heb eigenlijk meerdere jobs uitgevoerd in mijn leven, waaronder ook twaalf jaar bij Carglass. Ik had namelijk al een passie voor auto’s en mijn droom was om ooit een zaak op te richten waar ik verkopers van hun tweedehands auto zou helpen om een juiste prijs te krijgen tijdens de verkoop. Ik had dan nog twintig jaar te gaan vooraleer ik op pensioen mocht toen ik te weten kwam dat dit al bestond, namelijk Agence Automobile, en ik ben daar meteen gaan aankloppen.

Was dat meteen met het idee om als franchisenemer te beginnen?

Eigenlijk wel. Ik heb er wel heel goed over nagedacht natuurlijk, want ik heb een vrouw en drie kinderen. Dan kan je niet opeens van die zekerheid die je hebt, een vast inkomen en vaste uren, naar een avontuur gaan waarvan je niet weet hoe het gaat uitdraaien. Ik heb dus alles heel goed geanalyseerd en ik ben dan eerst in een bestaand filiaal van Agence Automobile begonnen. Dat heb ik tien maanden gedaan, intussen kon ik ook wat financiële middelen aan de kant zetten voor mijn eigen filiaal en mijn attest bedrijfsbeheer behalen. Daarmee kon ik dan na die tien maanden mijn eigen filiaal openen, in Nijvel.

Ging dat meteen goed?

Ja, ik mag wel blij zijn met dat eerste jaar toen. Ik had heel veel hulp gekregen van het moederbedrijf om te kunnen opstarten, dus dat haalde al wat stress weg natuurlijk. Daarnaast had ik voor mezelf als doel opgesteld om negentig auto’s te verkopen in het eerste jaar, dat waren uiteindelijk exact 103. Ik ben dan blijven groeien en dit jaar heb ik dan een tweede filiaal geopend, in Waterloo.

Krijgt u nog steeds hulp van het moederbedrijf?

Ja, wij betalen jaarlijks een bedrag, afhankelijk van je omzet, voor alles wat te maken heeft met informatica en marketing. Daarnaast geven ze ons ook de mogelijkheid om een back-up te krijgen wanneer we op vakantie gaan. Dus als ik bijvoorbeeld besluit om twee weken weg te gaan met mijn gezin, dan zorgen zij voor een persoon die dan het filiaal overneemt tijdens die tijd. Ik blijf natuurlijk wel nog steeds beschikbaar in geval van vragen of problemen, maar ik kan dan toch op vakantie en tegelijk omzet blijven maken.

Hoe ging dat eigenlijk in zijn werk tijdens de lockdown dit jaar?

Dat was wat zoeken zoals bij iedereen natuurlijk, maar ik had al snel de draai gevonden en uiteindelijk hebben we nog een goed jaar achter de rug. Ik denk ook dat er heel wat mensen nu naar een tweedehands auto zoeken omdat de financiële zekerheid ergens weggevallen is en onze auto’s dan goedkoper zijn dan een nieuwe te kopen. Wij verkopen ook enkel nieuwe tweedehands auto’s waarop ze dan ook nog een garantie krijgen van een jaar en dat trekt dan ook wel aan. Wij geven de koper ook de mogelijkheid om eens samen te komen met de verkoper waardoor ze vragen kunnen stellen over de auto zelf en daarmee winnen we wel klanten, volgens mij.

Zou u aanraden aan mogelijke kandidaat-franchisenemers om een franchise te openen?

Ja, je behoudt ergens een zekerheid door een franchise te openen en geen eigen bedrijf. Wat voor mij hier een pluspunt is, is dat je weinig startkapitaal nodig hebt. Buiten een bureau waar je mensen kunt ontvangen en werken, heb je eigenlijk niets nodig. Wij kopen de auto’s namelijk niet, wij zijn een link tussen koper en verkoper. En zolang je de kennis en de passie hebt voor auto’s, dan ga je niet vaak het gevoel hebben dat je echt aan het werken bent en het beu bent.


Reageren


250 formules

Matchen

Passende selectie

Persoonlijk

Direct contact

Gratis